Hersenwerk begin je met simpele puzzels, een goede opbouw en een rustige begeleiding. Elke maand vind je hier een Basis Hersenwerkpuzzel waarmee je stap voor stap aan de slag kunt.

Waterpret

Wat heb je nodig?

  • Kleine droge brokjes of voertjes
  • afwasteiltje en een kinderbadje of een wasmachinelekbak
  • Ondergrond die niet schuift (gras, mat, yogamatje, tapijt of iets dat stroef is)

Hersenwerk stap voor stap

Elke nieuwe puzzel bouw je stap voor stap op. Dit kan voor je gevoel te simpel zijn. Maar door stap voor stap op te bouwen, leert je hond het principe van je puzzel te begrijpen. Hierdoor zal hij minder snel gefrustreerd raken en minder snel slopen. Door van makkelijk naar moeilijk te gaan in het tempo van je hond, blijft puzzelen leuk en relaxt. Zeker als je hond nog weinig ervaring heeft, of als jij zelf net begint met het aanbieden van Hersenwerk is het extra belangrijk om stap voor stap te puzzelen. Door kleine stapjes te maken kun je met rust werken en leer je de puzzelstijl en voorkeuren van je hond kennen. Een goede basis voor een leven lang Hersenwerk!

 

Stappenplan:

Stap 1: Laat de hond “op het droge”, kennismaken met het materiaal of voorwerp(en) wat uiteindelijk in het kinderbadje zal gaan drijven.

Stap 2: Vraag je hond te wachten op een kleine afstand, zodat jij de puzzel kunt klaarmaken. Je kunt tijdens het wachten belonen door af en toe een brokje te geven. Als dat niet lukt, vraag dan iemand je hond even vast te houden of maak het spel eerst klaar op een tafel buiten bereik van de hond.

Stap 3: Leg een aantal brokjes op, in en rondom het voorwerp naar keuze. Nodig je hond uit om te gaan zoeken. Laat hem rustig snuffelen en ook na snuffelen. Hij geeft zelf aan dat hij klaar is door te stoppen met snuffelen.

Stap 4: Vraag je hond weer te wachten en herhaal het bovenstaande. Nodig je hond weer uit om te snuffelen.

Stap 5: Pak nu een afwasteiltje of een andere stevige plastic bak en plaats het voorwerp daarin. Er zit nu nog geen water in het afwasteiltje. Plaats de brokjes op en rondom het voorwerp in het teiltje. Het vragen om te wachten terwijl jij het spel klaarmaakt en hem dan uitnodigen, herhaal je steeds rustig.

Stap 6: Vul nu het afwasteiltje met een laagje water en zet het voorwerp in het teiltje en plaats een flink brokje op het voorwerp. Herhaal dit diverse malen met de hond.

Stap 7: Plaats nu het voorwerp in het nog droge kinderbadje, stop er weer brokjes in, op en strooi er een paar rondom. Nu kan de hond leren te lopen in het badje en op zoek gaan naar de brokjes in het voorwerp.

Stap 8: Als dit goed gaat kan het kinderbadje gevuld worden met een laagje water.Plaats het voorwerp in het badje en kijk of de hond het water in wil stappen om het brokje te bemachtigen. Als dit lukt kunnen er meerdere voorwerpen in het water worden geplaatst.

Wat doet dit spel met de hond?
Met Hersenwerk wordt niet alleen de geest gestimuleerd maar ook de zintuigen. Bij dit spel komt de hond in aanraking met hard maar flexibel materiaal en tijdens het snuffelen is het gelijk een balans en coördinatie oefening. Zijn neus, bek en poten raken het materiaal aan. Zijn neus ruikt, zijn smaakpapillen proeven, zijn huid voelt. Elke aanraking is een stimulans!

Tips voor de begeleiding:

  • Handel rustig en geduldig, dat breng je over op je hond
  • Praat niet of nauwelijks, dan kan je hond zich optimaal concentreren
  • Laat je hond uitsnuffelen voordat je het spel opnieuw vult
  • Let goed op vermoeidheid: wegkijken, weglopen, voertjes laten liggen, rode ogen zijn allemaal tekenen van vermoeidheid. Stop dan met puzzelen
  • Zorg voor voldoende drinken want snuffelen maakt dorstig
  • Puzzel niet langer dan 5 tot 10 minuten achter elkaar, ook al vind je hond het leuk. Puzzelen is inspannend!
  • Als je stopt met puzzelen, kun je een woord als ‘klaar’ zeggen maar je kunt ook wat brokjes op de grond strooien zodat je hond is afgeleid en dan de puzzel weghalen

Wil je goed van start gaan met Hersenwerk? Precies zoals past bij jou hond?
Volg dan een privéles of workshop bij een gediplomeerde (gevorderd) begeleider van Hersenwerk voor honden

Nederland KLIK HIER voor een Begeleider bij jou in de buurt
België KLIK HIER voor een begeleider bij jou in de buurt