De collega’s van Woof@work, Rachelle Huismans en Milko Kurvers, zijn gespecialiseerd in puzzelen met je hond met vaste puzzels. Dit zijn puzzels die je kant en klaar kunt kopen in de winkel of webshop. De naam voor deze manier van puzzelen met je hond is Hondendenksport.

Elke maand legt Woof@work hier een puzzel uit met tips en een stappenplan.
En wat extra leuk is: Deze puzzel van de maand is ook met korting te bestellen bij de leverancier!

Het vaste spel van de maand september de “outward hound Lucky Dog Slots”
Deze is met korting verkrijgbaar bij Beestenspul

Als nazomers extraatje is de
Braingame Shova ook nog met korting verkrijgbaar!

Wat heb je nodig?
• Kleine droge brokjes of voertjes
• Zorg voor een stroeve ondergrond, zodat de hond niet kan wegslippen (bijvoorbeeld een antislipmat)

Hondendenksport
Bij vrijwel alle puzzels en ook bij de voerdispensers moet een hond meerdere technieken gebruiken om bij zijn brokjes te komen. Deze technieken moet een hond eerst apart aanleren. Voor elke hond geldt dit, maar zeker voor een beginnende hond. Het stap voor stap aanleren is van groot belang, omdat je daarmee voorkomt dat de hond te snel wilt gaan en gefrustreerd raakt als het niet lukt.
Als je hond met rust begeleid wordt, kan hij zich goed concentreren en zal hij steeds sneller begrijpen wat de bedoeling van de puzzel is. Als je hond ervaring opbouwt, zal hij gerichter gaan werken en uiteindelijk een groot probleemoplossend vermogen ontwikkelen!

Stappenplan Lucky Dog Slots

Stap 1: Om de hond te leren dat hij met zijn poot op de klep moet drukken beginnen we met het dekseltje (zie extra benodigdheden) in de hand te nemen, leg onder het dekseltje in de palm van je hand een heel lekker voertje.
Hou je hand laag voor je zittende hond, hij zal na een startsignaal proberen het voertje te vinden, slaat hij met zijn poot op de deksel krijgt hij de beloning.(Honden die al poot kunnen geven zullen hier weinig moeite mee hebben, ook kan het natuurlijk geclickerd worden)
Stap 2: Herhaal stap 1 zolang dat de hond snapt dat met zijn poot op het deksel duwen betekent dat hij het voertje krijgt. Hou het deksel steeds wat lager.
Stap 3: Hou vervolgens de deksel met je hand boven de klep van de Lucky Dog Slots en beloon bij het duren op het deksel.
Stap 4: Vul de Lucky Dog Slots met kleine voertjes, en leg het deksel op de klep van de Lucky Dog Slots, De hond krijgt nu dus zijn beloning voor het duwen op de deksel uit het apparaat. Herhaal dit enkele malen.
Stap 5: Laat het dekseltje weg en laat je hond de klep induwen, is deze stap te groot kun je het dekseltje in stapjes steeds kleiner knippen.

Extra tip: Zorg dat jezelf in de buurt zit met voertjes bij de hand, mocht de hond een goede poging doen maar er komt toch niks uit kun jezelf wat voertjes op de klep gooien zodat er toch een beloning komt.
En hou het apparaat vast ter voorkoming dat het omvalt en de hond schrikt.

Bekijk hier het filmpje!

Tips voor de begeleiding:
• Begeleid je hond rustig en met een positieve houding
• Werk in kleine stapjes, hiermee voorkom je frustratie
• Zorg dat je hond voldoende ruimte heeft om zich vrij rondom het spel te bewegen
• Leer je hond te wachten tot het spel gevuld is en laat hem starten op jouw handgebaar of startwoord
• Wacht tot je hond klaar is met snuffelen, ook het controleren van de puzzel is onderdeel van Hondendenksport
• Puzzelen is heel inspannend voor de honden, dus houd de puzzeltijd kort
• Zorg altijd voor vers drinkwater na afloop

Wil je meer weten over Hondendenksport, volg dan een Workshop bij Woof@Work
Voor inspiratie en tips over vaste spellen: Facebook groep Dogbraingames/Hondendenksport