fbpx

Ontspannen de zomer door!

Ontspannen? Dit kunnen wij van onze honden leren!

Korte momenten van totale ontspanning, dat kunnen honden heel goed. Ze zoeken een rustig plekje, maken hun mand op met een hoop gegraaf of ze gaan bij je voeten liggen en voor je het weet hoor je zacht (of hard!) gesnurk. Zodra je in beweging komt, staan ze fit op, klaar voor actie. Die powernapjes zouden ons ook goed doen. Een andere manier is het héél intensief besnuffelen van een grasspriet… op en top mindfulness… dat moet je maar kunnen, zo opgaan in één klein dingetje. Doe het ze eens na en ontdek de kracht van ontspannen!

Het nut van ontspanning

Als je ontspant, krijgen lijf en geest rust. Die rust zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen van inspanning en dat er weer nieuwe energie wordt opgebouwd. Bij ontspanning worden ongewenste prikkels van buitenaf geweerd, de opgedane prikkels worden verwerkt en er ontstaat ruimte voor een relaxte gemoedstoestand. Zonder ontspanning worden dier en mens overvraagd en zal dat leiden tot overbelasting, fysiek en mentaal. Langdurige overbelasting veroorzaakt uiteindelijk ook een scala aan kwaaltjes en kwalen. Alle reden dus om regelmatig te ontspannen, voor onze dieren én voor onszelf!

Ontspanning is één van de effecten van Hersenwerk

Bij Hersenwerk is het ontspannen door inspanning één van de belangrijkste effecten. De hond zoekt lekkers in allerlei materialen. De zintuigen worden geprikkeld. Dat is inspannend. Maar doordat de hond dit volop geconcentreerd doet, worden prikkels buiten het Hersenwerk-werkveld al gefilterd. Hierdoor ontstaat al ontspanning tijdens het Hersenwerken. Als een hond echt in zijn eigen wereldje terechtkomt, komen andere prikkels nauwelijks meer binnen. Als de sessie klaar is, gaat de hond alle indrukken verwerken en dat gebeurt dan in een heerlijk ontspannen toestand.

Hoe zie je dat een hond ontspannen Hersenwerkt?

Kijk eens naar de foto van Jouna. Jouna heeft oren die een beetje wijd uit staan, zogenoemde Hersenwerk oren in ‘vliegtuigstand’. Het einde van haar staart is nog licht gebogen maar alles daaronder, vanaf het kruis, is ontspannen en naar beneden. Haar ogen zijn zacht en rustig. Zie je dit bij jouw hond? Dan weet je dat jouw hond ontspannen is tijdens het Hersenwerken!

Tip: Sommige honden vergeten hun staart helemaal! Dus niet schrikken als jouw hond een totaal slappe staart heeft… dat is binnen Hersenwerk een goed teken 😉

Tip van de maand: Organiseer een Struinfeestje

Struinen… hou jij daar ook zo van? In een winkel rondneuzen zonder dat je naar iets op zoek bent. Bij een legpuzzel een beetje door de stukjes zoeken naar een bepaald kleurtje. Langs het strand kijken wat er zoal is aangespoeld. Allemaal voorbeelden van hoe wij mensen struinen.

Honden vinden struinen ook heerlijk. Als ze de kans krijgen zetten ze constant hun neus aan de grond tijdens een wandeling. Als er bezoek is, snuffelen ze bezoek, jas en tas af met grote concentratie. Boodschappentassen? Super interessant! Lekker struinen is dus met recht een feestje voor jouw hond(en)!

Het idee van het struinfeestje is dat je hond langs voorwerpen gaat struinen waar lekkers op en rond ligt. Deze voorwerpen liggen of staan verspreid over een oppervlak en je hond loopt daar tussen en zoekt het lekkers. Het oppervlak bouw je op. Bij een kleine hond begin je met 30 bij 30 centimeter, bij een middenslag 40 bij 40 centimeter en bij een grote hond 50 bij 50 centimeter. Je vergroot het oppervlak als je merkt dat je hond door heeft dat er verderop ook nog wat lekkers kan liggen. Zo gaat je hond hapje-stapje langs de verschillende voorwerpen.

Belangrijk bij het struinfeestje: het lekkers is direct te vinden, dus je hond hoeft geen moeite te doen. Het gaat om struinen, vinden, opeten en weer door.

In dit filmpje leg ik uit hoe een struinfeestje opgebouwd kan worden.

Ik wens jou en je hond(en) een ontspannen zomer!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal

HersenwerkSnuffels 10 augustus 2021
Nieuw! Boek Hersenwerk