fbpx

“Is Hersenwerk een wondermiddel?”Hersenwerk voor honden en vuurwerk

Honden en vuurwerk

Ondanks een vuurwerkverbod zal er genoeg geknald en afgestoken worden. Je kunt jouw hond hier het beste in begeleiden door jezelf goed voor te bereiden en te ontdekken wat jouw hond nodig heeft. Niet wat jij denkt dat nodig is, maar wat je hond aangeeft wat hij nodig heeft.

Er zijn honden die geen krimp geven bij een megaknal en er zijn honden die al in paniek raken van een knal heel ver weg. Alles is mogelijk en bij alle varianten geldt dat jij zijn veilige haven bent.

Omdat we onze hond goed kennen, weten we over het algemeen wel hoe we er voor hem moeten zijn. Maar een hond die stress heeft of zelfs angstig is, kan heel anders reageren dan je gewend bent. Kijk dus goed naar je hond en ontdek wat hij van jou nodig heeft om door deze periode heen te komen. Hersenwerk kan daar zeker bij helpen!

 

Wat doet Hersenwerk?

Bij Hersenwerk gebeurt er veel met onze honden. De zintuigen worden gestimuleerd terwijl ze naar lekkers zoeken. Het zoeken naar eten is op zich al een fijne activiteit, iets wat honden van nature graag doen. Neus aan de grond en gaan. Als je hond vanuit rust kan Hersenwerken zal hij snel gefocust zijn op het vinden van lekkers in het materiaal, waarbij hij zich afsluit voor de omgeving. Deze concentratie en inspanning maken dat je hond, met jou als begeleider, in een eigen wereldje komt en dat brengt hem rust, zowel mentaal als fysiek. Na het Hersenwerken is je hond moe en kan hij diep ontspannen.

Is de omgeving stressvol, zoals rondom de jaarwisseling, dan kan Hersenwerk dienen als afleiding. Dan start je hond misschien niet relaxt, maar kan Hersenwerk hem wel helpen zich af te sluiten en mentaal en fysiek minder gespannen te zijn.

Is Hersenwerk een wondermiddel?

Nee, Hersenwerk is géén wondermiddel. Daar kunnen we heel duidelijk in zijn. Hersenwerk biedt inderdaad ontspanning, maar alleen als je hond er ook voor open staat. Bij angst is dat niet het geval. Bij angst is de hoogste prioriteit veilig zijn. Dan denk je niet aan eten, laat staan dat je relaxt kunt zoeken en vinden. Dus ja, Hersenwerk kán je hond door de jaarwisseling heen helpen, maar of dat zo is bepaalt jouw hond zelf.

Mijn hond is te bang om te Hersenwerken

Kijk gedurende de avond goed naar je hond. Reageert hij nauwelijks op de knallen? Mooi zo! Is hij bang of schrikt hij steeds? Dan heeft hij jouw steun hard nodig.

  • Als je hond onrustig en alert is, vraag hem dan bij jou te komen liggen. Dat kan naast jou op de bank zijn, aan jouw voeten of leg zijn mand/kleed naast jouw stoel. Dan ben jij zijn veilige haven.
  • Wil je hond wegkruipen? Laat hem dan. Creëer een veilige plek in een bench met een doek erover of leg een lekker kleed op de plek waar jouw hond kiest te willen liggen. Blijf bij je hond in de buurt, zodat hij weet dat hij op jou kan vertrouwen.
  • Kijk tegen de jaarwisseling of je hond interesse heeft in lekkere voertjes. Wil hij niet eten? Dan kun je ervan uitgaan dat hij zich ongemakkelijk voelt. Dan heeft Hersenwerk aanbieden geen zin! Ga hem niet aanmoedigen of het lekkers opdringen. Volg je hond in wat hij nodig heeft.
  • Is je hond wel geïnteresseerd in lekkers, maar durft hij niet vrij te bewegen door de knallen? Dan is een kauwkluif of kong met smeerbare inhoud een goed alternatief. Kauwen en likken leidt af van de buitenwereld.

Vier voorbeelden van HersenwerkInspiratie: Struinend door de jaarwisseling

Struinfeestjes en Hapsnappers: dat is ons advies rondom de jaarwisseling. Deze vormen van Hersenwerk hebben als doel je hond echt te laten ontspannen.

Kies materiaal dat je hond goed kent of begin ruim voor de jaarwisseling met het introduceren van materialen en Hersenwerk.

Leg lekkers op, onder of in de materialen, maar doe dat zodanig dat je hond geen ingewikkelde acties moet uitvoeren om het lekkers te vinden.

Maak het niet ingewikkeld. Als je stress hebt, kun je niet goed nadenken, dus bied iets aan waarbij hij lekker kan ‘snuffelstruinen’ en daardoor de knallen vergeet.

Op de foto vier voorbeelden ter inspiratie.

 

Wanneer geef ik mijn hond Hersenwerk?

Je kunt Hersenwerk op drie momenten inzetten als ondersteuning tijdens Oud & Nieuw.

Vooraf: Vul van te voren al materialen of je hele ‘vuurwerkpakket’, dan heb je dit paraat tijdens de avond. Betrek je hond hierin en geef hem alvast een ‘voorproefje’. Hiermee heeft hij gelijk weer een positieve associatie met het leuke Hersenwerk.

Tijdens: Zijn er veel knallen en wordt je hond onrustig? Geef dan al wat Hersenwerk. Dit jaar hebben we een vuurwerkverbod, maar dat zal het knallen niet op alle plaatsen stoppen. De kans is groot dat er om 12 uur nog flink geknald wordt. Hersenwerk kan je hond een mooie afleiding geven.

Na: Hoe je hond de jaarwisseling ook heeft ervaren, spanning zit er vrijwel altijd bij. Om die spanning goed te laten afvloeien is Hersenwerk ideaal. Bied hem ruim na 12 uur of op Nieuwjaarsdag Hersenwerk aan. Door het snuffelen en struinen ontspant je hond mentaal en fysiek en kan hij daarna goed rusten en herstellen van de opgedane stress.

Bouw een feestelijk “Vuurwerk-pakket”

Doe mee met onze gratis challenge Heel Holland Hersenwerkt! Vanaf 15 december ontvang je vier dagen lang inspiratie voor het opbouwen van een Hersenwerk-pakket op maat voor jouw hond.

Deelname is gratis. Meld je hier aan: Heel Holland Hersenwerkt – vuurwerkpakket; aanmelden kan t/m 14 december a.s.

HersenwerkSnuffels 10 december 2021
Nieuw! Boek Hersenwerk