fbpx

Geurig ongemakHersenwerkSnuffels hond - geurig ongemak

Wat is voor jou de geur van de decembermaand? Waarschijnlijk heb je direct een associatie en wat er precies in je opkomt, zal voor iedereen anders zijn. Grote kans dat dennengeur, houtkachel, geurkaars, gebakken brood, gourmet en vuurwerk in de top tien staan.

Voor mensen zijn veel geuren heerlijk. Ze geven ons een goed gevoel, het gevoel van gezelligheid. Uiteraard heeft iedereen zijn voorkeuren. Sommige mensen genieten enorm van de geur van de houtkachel, terwijl anderen ervan moeten hoesten en het vinden stinken.

Ook bij dieren doet geur veel. Geur is dé informatiebron voor hen. Ze besnuffelen niet alleen objecten in hun leefomgeving, ze ruiken ook de ruimte waarin ze verblijven. Voor de dieren die buiten komen of buiten leven gaat het letterlijk nog veel verder: zij ruiken over grote afstanden en halen daar hun informatie uit.

Als je dat in gedachten neemt kun je je voorstellen dat de geuren, die wij zo associëren met de feestdagen, voor onze dieren ongemak opleveren. De sterke geuren belemmeren hun waarneming, waardoor hun informatievoorziening wordt beperkt. Het beperkt worden in informatie geeft ongemak en kan dieren extra alert en daardoor onrustig maken.

Veel geuren zijn niet te voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat er zo min mogelijk sterke geuren in de leefomgeving van dieren komen. Ruik je in het bijzijn van je dieren een sterke geur van buitenaf, kijk dan goed hoe de reactie is. Mogelijk wordt je dier onrustig en kan het wat extra steun en begeleiding nodig hebben.

Geniet van de feestdagen en de heerlijke geuren, maar houd een oog op je dieren. Door je bewust te zijn van de geuren en het daaruit voortvloeiende mogelijk andere gedrag kun je jouw dier met zorg en op maat begeleiden.

 

**Is Hersenwerk een wondermiddel?**

Nee, Hersenwerk is helaas géén wondermiddel. Daar kunnen we heel duidelijk in zijn. Hersenwerk biedt inderdaad ontspanning, maar alleen als je hond er ook voor open staat. Bij echte angst voor vuurwerk en knallen is dat niet het geval. Bij angst is de hoogste prioriteit veilig zijn. Dan denk je niet aan eten, laat staan dat je relaxt kunt zoeken en vinden. Dus ja, Hersenwerk kán je hond door de jaarwisseling heen helpen, maar of dat zo is, bepaalt jouw hond zelf.

 

In de Hersenwerk voor honden Facebook groep vind je hier meer informatie over.

 

Heel Holland Hersenwerkt met Kerstslingers

Kerstslingers zijn vaak een beetje prikkelend en geurrijk, zeker als ze al enige jaren in gebruik zijn. Ze zijn leuk om lekkers tussen te verstoppen en het is voor veel honden uitdagend om tussen de vreemde materialen te zoeken.

HersenwerkSnuffels december 2022 stappenplan hondWat heb je nodig:

 • Diverse kerstslingers, let op dat ze niet van breekbaar materiaal zijn
 • Lekkers
 • Antislipmat

Stappenplan:

 1. Laat je hond kennismaken met de diverse slingers. Dat kan door ze in de hand te houden of op de grond te leggen, en laat de hond eraan snuffelen. Is je hond relaxed en comfortabel met de materialen (en wil hij ze niet opeten) dan kun je verder naar stap 2
 2. Leg de slingers wijd uit elkaar zodat er duidelijk ruimte tussen zit, strooi lekkers er tussen en laat je hond zoeken. Zoekt je hond comfortabel, relaxt en kan hij alles vinden, dan ga je door naar de volgende stap.
 3. Leg de slingers dichter bij elkaar en strooi het lekkers ertussen en laat je hond zoeken. Zoekt je hond comfortabel, relaxt en kan hij alles vinden, ga dan door naar stap 4
 4. Leg de slingers op en over elkaar, strooi het lekkers er tussen. Let goed op dat de hond de slingers uit elkaar kan duwen (help indien nodig)
 5. Is je hond nog niet klaar met Hersenwerken, vul dan nog een keer bij
 6. Laat je hond rustig nasnuffelen en zelf bepalen wanneer hij voldaan is.

Veel Hersenwerkplezier!!

 

Wees wijs met materialen!Wees een wijze baas - gloeilamp

NIET GEBRUIKEN: breekbaar, scherp, sterk geurend, geïmpregneerd, losse kleine onderdelen, nepsneeuw, alles wat eetbaar lijkt maar niet is, alles van/met chocola, de kerstboom zelf en dennennaalden, materiaal bijv. plastic, karton, stof als het door je dier wordt opgegeten.

 

Creatief idee: Scandinavische kerststerRavie Hersenwerkt met Scandinavische kerstster

Doe je mee?

In 12 dagen maken we stap voor stap deze mooie kerstster van stof (zonder dat je naaigaren nodig bent!!) en gaan we ook met de Kerstster Hersenwerken.

Download hier het stappenplan of volg de stappen in de Facebook groep Hersenwerken voor Honden.

 

Zorg voor een BOV!

Een BOV? Wat is dat nou weer? Een BOV is een Bewust Onbeschonken Verzorger. Iemand die de dieren in de gaten houdt of ze wel oké zijn met de drukte. Iemand die bezoek instrueert in het passend omgaan met de dieren. Iemand die de planning van verzorging in de gaten houdt. En dat doet deze persoon allemaal ‘onbeschonken’. Dus helder van geest en in staat om alert en adequaat te reageren.

Waarom is een BOV nodig? Het klinkt misschien streng en ongezellig, toch is het voor het welzijn en welbevinden van dieren heel prettig. Dieren verzorgen als je alcohol op hebt is niet handig. Je bent minder alert en je ruikt en doet anders, wat voor de meeste dieren ongemakkelijk is. Dat ongemak komt nog eens bovenop de onrust die er al is door de drukte.

Een BOV kiest er bewust voor om niet te drinken en om de zorg voor de dieren op zich te nemen. Hierdoor kunnen de andere aanwezigen met een gerust hart feestvieren,  het glas heffen én de zorg voor de dieren even uit handen geven.

 

Tips rond vuurwerk

 1. Laat je hond overdag uitgebreid uit in een rustig gebied, dan volstaat ’s avonds een klein rondje
 2. Houd je hond aangelijnd!
 3. Zorg dat je Hersenwerk bij de hand hebt dat je hond kent én leuk vindt
 4. Creëer verstopplekken, zodat je hond zich kan terugtrekken als hij echt bang wordt
 5. Doe de gordijnen dicht en zet de muziek aan om geluid en flitsen buiten te sluiten
 6. Blijf zelf zo ontspannen mogelijk in gedrag en energie
 7. Zorg voor een zorgvuldig ‘deurbeleid’ zodat je hond niet kan ontsnappen.

 

 

Hele fijne feestdagen!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor honden?

Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vier weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €95,00!

Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.

HersenwerkSnuffels 10 december 2022
Nieuw! Boek Hersenwerk