fbpx

Vier de liefde met Hersenwerk!

Hoe heerlijk is het toch om van je dier te houden. Je kunt hem van alles toefluisteren, heerlijk kroelen, lekker verwennen en als je een keer vindt dat hij de kantjes eraf loopt, ben je je ergernis zo weer vergeten als je in zijn ogen kijkt.

Houden van dieren gaat ons gemakkelijk af. We zijn vaak opener en zachter naar dieren dan naar mensen. Dat is ook wel logisch: een dier neemt ons zoals we zijn en is van nature onvoorwaardelijk in zijn omgang met ons. We kunnen dus ongegeneerd onszelf zijn bij onze dieren en zij vinden ons dan nóg de leukste en de liefste. Daar kun je toch alleen maar van houden?!Marleen en Franka aan het Hersenwerkenen manier om jullie liefde te vieren én te verdiepen is samen Hersenwerken. Natuurlijk ben ik bevooroordeeld als eigenaar van Hersenwerk voor dieren, ik vind alles geweldig aan Hersenwerk. Maar ook ik ben ooit begonnen en eigenlijk was het gelijk vanaf de eerste keer raak. Ik was al verliefd op mijn Duitse herder Franka, maar in die eerste Hersenwerksessie werd ik echt ‘smoorverliefd’ op haar! Het was zo geweldig ‘magisch’ om op de vierkante meter met haar samen te werken, te communiceren via kleine signalen en te ervaren dat zij net zo met mij bezig was als ik met haar.

Naast die magie werd ik me ook bewust van haar schoonheid. Opeens vielen me kleine details aan haar vacht op, ontdekte ik hoe schattig haar oren bewogen als ze volop geconcentreerd snuffelde en bleken haar ogen heel veel kleuren te hebben, iets wat me niet eerder was opgevallen. Nu ze bijna 12 jaar oud is heb ik die gevoelens nog steeds als ik met haar Hersenwerk.

Ook met mijn andere hond Bartje is het elke keer weer een liefdevol feestje wat al begint als ik het materiaal ga uitzoeken. Door de jaren heen heb ik zowel met honden als met paarden, katten en konijnen geHersenwerkt en telkens weer word ik verliefd op het dier waarmee ik werk. Dat doet Hersenwerk dus met ons!

In dit mooie samenspel zit ook een aandachtspunt. Want die verliefdheid is leuk en de wederzijdse liefde geweldig, maar de kans dat we te veel opgaan in die gevoelens is behoorlijk groot. Dan komt er het woordje ‘te’ voor te staan en zoals we allemaal weten is dat in alle gevallen ongewenst.

Te veel liefde kan leiden tot te veel zorgen voor je dier. Dat uit zich door het denken voor je dier of te veel willen helpen, met als gevolg dat het dier belemmerd wordt in zijn eigen manier van Hersenwerken. Te veel liefde kan ook leiden tot een grote behoefte aan praten of aanraken. Dan zie je dieren die uit hun concentratie gehaald worden door hun mens omdat deze praat en aait terwijl hij daar op dat moment geen behoefte aan heeft. Te veel liefde kan ook leiden tot verwennerij waar het dier niet op zit te wachten. Denk aan de mooiste en duurste Hersenwerkmaterialen, terwijl het dier intens tevreden Hersenwerkt met oude handdoeken. Of dat het dier verwend wordt met te veel of ongezond lekkers om mee te Hersenwerken.

Te veel liefde verstikt eigenlijk de ware liefde. Door bewust te zijn van je gevoelens en daar op enige afstand enorm van te genieten, hou je ook de behoeften van je dier in zicht. Juist bij die afstand afgestemd op wat jouw dier prettig vindt, zien we ons dier hoe hij echt is. En dan weten we precies wat er nodig is om samen al Hersenwerkend de liefde te vieren!

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor dieren

 

Jouw lieverd op z’n mooist gefotografeerd met je smartphone.

De lezers van de HersenwerkSnuffels hebben de primeur! Piet en JeroenJullie ontvangen 20% korting op de geweldig leuke online cursus van Photo Class: Dogs! In deze online cursus leren topfotograaf Jeroen Swolfs en dierenarts Piet Hellemans, bekend van TV en social media, je om zelf de mooiste foto’s te maken met je smartphone.

In korte filmpjes met praktische uitleg én de ‘hoe’ helemaal in beeld, nemen Piet en Jeroen je op inspirerende wijze mee. Je krijgt direct zin om zelf aan de slag te gaan!

De cursus kost € 9,95, maar als je de kortingscode HersenwerkSnuffels gebruikt, krijg je 20% korting. Bestel de cursus dus vandaag nog! De code is geldig tot 28 februari 2022.

Klik hier: https://www.photoclass.nl/dogs/ en gebruik de kortingscode HersenwerkSnuffels

Kijk ook het filmpje van Piet en Jeroen door op de afbeelding te klikken!

 

Hersenwerk met twee of meer: Knus of knokken?

Het ziet er zo leuk uit als twee honden samen snuffelen in Hersenwerkmateriaal. Toch adviseren we om met één hond tegelijk te Hersenwerken. Waarom? Dat is om twee redenen. De eerste reden is dat samenwerken en échte aandacht de basis is van Hersenwerk. Als je met twee honden Hersenwerkt verdeel je vanzelfsprekend je aandacht. De tweede reden is dat veel honden wel samen kunnen snuffelen naar voer, maar het toch best ongemakkelijk vinden. Voer is tenslotte voor vrijwel alle honden echt belangrijk en ze houden dit het liefste voor zichzelf. Samen laten Hersenwerken kan dan misschien wel, maar levert toch onnodige spanning op. Iets wat we binnen Hersenwerk nu juist niet willen!

Onze tip: Maak echt tijd voor Hersenwerk per hond. Zorg dat de ander iets lekkers heeft om op te kauwen of door een huisgenoot wordt uitgelaten, terwijl jij in alle rust met de ander kunt Hersenwerken.

Wil je echt je honden tegelijkertijd Hersenwerk aanbieden? Zorg dan dat ze ieder hun eigen Hersenwerkje hebben en dat jij tussen hen in zit om te helpen als het nodig is, het materiaal bij te vullen en er zorg voor te dragen dat ze niet bij de ander gaan mee snuffelen. Dan is Hersenwerk voor beide honden alsnog een echte ontspannende activiteit samen met jou!

 

De magie van Hersenwerk

Wat is voor jou de magie van Hersenwerk? Dat vroegen we deze maand aan Marloes ter Morsche, Begeleider Hersenwerk voor honden, paarden en katten, eigenaar Kwispelidee en redactielid HersenwerkSnuffels.

“Ik Hersenwerk graag met de honden in mijn workshops. Het is daarbij een uitdaging om elke hond het juiste aan te bieden. Of het nu een jonge hond, een hond met een blessure of gezondheidsprobleem of een senior is. Zo kan je ook met je hond op een fijne manier samen bezig zijn wanneer lange wandelingen (even) niet kunnen.

Hersenwerk is een activiteit die (bijna) altijd wel kan. Door met verschillende materialen en technieken te werken, en vooraf goed na te denken over hoe en wat ik aanbied, kan ik altijd een Hersenwerk’puzzel’ op maat maken. Honden vinden het zelf vaak fantastisch om te Hersenwerken, ze hebben dan echt een momentje quality time. Hier kunnen baas en hond samen heel erg van genieten.

De magie van Hersenwerk is voor mij om even echt een moment van verbinding te creëren voor baas en hond zodat ze samen bezig kunnen zijn met wat wél kan, in plaats van wat niet (meer) kan.”

 

Heel Holland Hersenwerkt: DoekjesHart voor je HartenHond

Nodig: meerdere kleine doekjes, lekkere brokjes, een stroeve ondergrond waar je hond met vier poten ruim op kan staan en echt even de tijd om samen te Hersenwerken.Stappenplan Valentijn Hersenwerk met honden

Stap 1: Leg alle doekjes op de grond of hou ze in je handen en laat je hond eraan snuffelen. Zo kan hij kennismaken met het materiaal.

Stap 2: Leg één doekje geplooid op de grond en leg er wat lekkers op en om.

Stap 3: Leg meerdere doekjes geplooid en strooi er brokjes op.

Stap 4: Vouw de doekjes losjes om, leg ze los van elkaar op de grond en leg brokjes tussen de doekjes, erop en half eronder.

Stap 5: Als je hond de brokje makkelijk kan pakken, leg dan lekkers onder en in de doekjes.

Stap 6: Leg de doekjes dichter bij elkaar en vul ze als in stap 4.

Stap 7: Vorm met de gevouwen doekjes een mooi doekjeshart voor jouw hartenhond en leg er brokjes gevarieerd op, onder en tussen.

Belangrijk: Kan je hond een brokje niet vinden? Help hem even! Gaat je hond happen in de doekjes? Ga dan een paar stappen terug en leg de brokjes óp de doekjes, zodat hij alsnog heel relaxt kan Hersenwerken.

 

Namens het team van Hersenwerk voor dieren: veel Hersenwerkplezier gewenst en hou je goede voornemens vast!

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor honden?

Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vier weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €95,00!

Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.

HersenwerkSnuffels 10 februari 2022
Nieuw! Boek Hersenwerk