fbpx

Onvoorwaardelijke liefde

HersenwerkSnuffels februari 2023 thema liefdeHouden van de ander maakt blij, trots en maakt ons aan het lachen. Liefde ontvangen geeft een warm gevoel, je wordt gezien en dat geeft weer (zelf)vertrouwen. De wisselwerking van houden van elkaar is dus eigenlijk één grote uitwisseling van fijne gevoelens.

Dieren zijn heel onvoorwaardelijk in hun liefde en verbondenheid. Ze nemen ons zoals we zijn. Dat maakt dat wij kunnen rekenen op hen. Mensen zijn daar wat grilliger in. We hebben vaak ideeën van hoe het hoort, wat moet en mag en hebben daarin ook verwachtingen naar onze dieren. Dat maakt dat als een dier niet voldoet aan onze visie, de liefde voorwaardelijk kan worden. Pas als de dieren doen wat we willen, kunnen we echt van hen houden.

Bij dieren zie je dat ze zich veilig voelen bij de mens die onvoorwaardelijk van hen houdt. Als het dier mag zijn wie hij is, met z’n mooie en mindere kanten, zal hij zijn mens vertrouwen. Als er voorwaarden worden gesteld aan de liefdevolle handelingen ontstaat er ruis op de verbinding. Dat heeft per direct effect op het vertrouwen en gevoel van veiligheid.

Aan ons de taak, en vaak ook de uitdaging, om onvoorwaardelijk te zijn naar onze dieren. Hen te accepteren zoals ze zijn en de omstandigheden te creëren waarin zij zich kunnen ontwikkelen tot stabiele individuen. Dat proces, van ontwikkeling en samen groeien, creëert een waardevolle band gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde. De mooiste liefde die er is!

 

Heel Holland Hersenwerkt: Open je Hart

Afrollen is een hartstikke leuke techniek om je hond te laten ontdekken, het is goed uit te leggen en als je hond er aan toe is kun je het makkelijk uitdagend maken.

Wat heb je nodig?

 • Een gewone badhanddoek (50×100 cm)
 • Zorg voor een rustige en prettige Hersenwerkomgeving met een stroeve ondergrond en voldoende ruimte om rondom het Hart te bewegen
 • Zorg dat het Hersenwerk past bij de ervaring en gemoedstoestand van de hond
 • Hersenwerk doe je samen: blijf erbij zodat je kunt helpen wanneer nodig

Stappenplan:

 1. Laat je hond eerst kennismaken met het materiaal zonder dat er lekkers in zit. Is je hond comfortabel en ontspannen met het materiaal dan kun je verder gaan met stap 2
 2. Vouw de handdoek over de lengte dubbel, leg een straatje lekkers over de lengte van de handdoek en laat je hond zoeken.
 3. Als stap 2, maar rol de handdoek nu voor ongeveer de helft strak op en zorg dat de eerste stukjes lekkers zichtbaar zijn (foto 2). Laat je hond het lekkers zoeken
  Techniektips:

  • Rol de handdoek vrij strak op (dat rolt makkelijker af)
  • Plaats de handdoek zo dat de hond van zich af kan duwen (ja-knik beweging)
  • Gebruik liever meer dan minder lekkers als je net begonnen met het uitleggen van deze techniek (ga voor succes)

  Stappenplan hond HersenwerkSnuffels februari 2023Heeft hij al het lekkers kunnen vinden… top!! Had hij ook Hersenwerkoortjes en een Hersenwerkstaart?? Dan kun je door naar de volgende stap, je hond weet precies wat hij doet! Merk je dat hij dit nog lastig vindt zonder hulp? Herhaal stap 3 dan eerst nog enkele keren.

 4. Rol de handdoek iets minder strak op en gebruik iets minder lekkers.
 5. Varieer in de afrolrichting en rol de handdoek zover op dat het eerste lekkers nog maar net te zien is (foto 3).
  Lukt het je hond ook om deze uitdagingen met een relaxt lijf en gefocust op de handdoek op te lossen? Ga door naar stap 6
 6. Vouw de handdoek niet meer dubbel over de lengte, maar verspreid lekkers over de hele handdoek en rol hem in de lengte op (foto 4) en leg hem zo neer dat de hond hem zo kan afrollen (ja-knik beweging).
  Als deze manier van afrollen ook geen geheimen meer heeft voor je hond en de hond comfortabel en gefocust al het lekkers kan vinden dan kun je nog een stapje verder gaan
 7. Verspreid lekkers over de handdoek en rol hem in de breedte (foto 5) op. Als je kanjer ook dit met Hersenwerkoren, Hersenwerkstaart en ontspannen lijf weet op te lossen … stap 8
 8. Stapje voor stapje duw je de handdoek in een hartvorm, de bochten in de opgerolde handdoek zorgen ervoor dat de handdoek minder makkelijk afrolt en de hond meer moeite moet doen om het lekkers te bemachtigen. Help wanneer nodig!

Veel Hersenwerkplezier samen!!

 

Magie van Hersenwerk: Opening naar Verbinding

Magie hond HersenwerkSnuffels februari 2023Onze Haya is bij ons komen wonen toen ze 3 jaar was.
In die tijd had ze zich, door omstandigheden, in zichzelf teruggetrokken en blafte heel veel. De opening om in verbinding te gaan kon ik niet ‘vinden’.

Al snel bleek dat ze ook fysiek pijn had. Onderzoeken wezen uit dat een lage rughernia haar parten speelde. De operatie werd gepland en uitgevoerd met goed resultaat.

In die tijd kwam ik net in aanraking met Hersenwerk.
Haya en ik ontdekten samen dat ze zachte materialen heerlijk vond. Je zag haar lijf ontspannen en de omgeving vergeten. Met deze belangrijke wetenschap gingen we de onderzoeken in Amsterdam aan.

Tijdens de wachtmomenten, in een in beweging zijnde omgeving, deden Haya en ik onze Hersenwerk-puzzel. Het lukte ons om Samen te focussen, onze lijven te ontspannen en de omgeving te vergeten. Ik praat hier over Samen omdat ik het bij Haya zag en bij mezelf voelde gebeuren.

Na de operatie volgde haar revalidatie, 6 weken benchrust.
Ik bood haar Hersenwerk vanuit de hand aan, terwijl Haya in haar bench verbleef.
Na het uitlaatmomentje namen we samen plaats op een deken en deden hier Hersenwerk.

Daar waar ik in het begin tegenop had gezien, 6 weken benchrust, werd een bijzondere tijd. Hersenwerk heeft Haya en mij de opening naar verbinding laten ontdekken.

Ankie van de Kragt & Haya, Team Maanha

 

Vertel het ons!

Wil jij ons vertellen wat je zo leuk vindt aan Hersenwerk? We horen graag jouw ‘magie’ van Hersenwerk! Mail ons en vertel in ongeveer 150 woorden waarom jij een fan bent van Hersenwerk. Stuur een foto van jouw maatje of van jullie samen mee.

Mail naar office@hersenwerkvoordieren.nl en wie weet staat jouw magie volgende maand in de HersenwerkSnuffels!

 

 

Maak je eigen Hart-Hersenwerk

Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • 2 stevige stukken stof  (dikke fleece, spijkerstof etc)
 • Uitknipmodel 1: 25 x 60 cm (konijnen, katten en kleine tot middelgrote honden)
 • Uitknipmodel 2: 30 x 90 cm (grote honden (of honden met een brede bek) en paarden)
 • A4 printerpapier, printer om PDF uit te printen
 • Eventueel een krijtje

Uitknippen

Knip het uitknipmodel uit en leg deze op de dubbelgevouwen stof, met de rode lijn op de stofvouw (foto 1). Teken met een krijtje de omtrek van het uitknipmodel (foto 2) en de zwarte lijnen op de stof (foto 3) of speld het uitknipmodel vast op de stof. Knip de stof uit en in langs  de zwarte lijnen (foto 4 en 5). Doe hetzelfde voor de andere lap stof (foto 6 en 7).

In elkaar zetten

 1. Leg de beide dubbelgevouwen stofdelen met de ingeknipte delen naar elkaar toe in een hoek van ongeveer 90 graden (foto 8)
 2. Haal de linker strook van de roze stof door de bovenste strook van de spijkerstof (foto 9)
 3. Haal nu de bovenste strook spijkerstof door de middelste strook van de roze stof (foto 10)
 4. Haal daarna nog de rechter strook van de roze stof door het resterende deel van het bovenste strookje spijkerstof
 5. Haal de middelste strook van de spijkerstof door de meest linker strook van de roze stof
 6. Haal de middelste strook van het roze stofdeel door de middelste strook van de spijkerstof
 7. Haal de middelste strook van de spijkerstof door de meest rechter strook van de roze stof tot het resultaat is als foto 11
 8. Herhaal stap 2 tot en met 4 voor de onderste strook spijkerstof tot het resultaat is als foto 12.

 

Stappenplan voor Hersenwerk met het “Eigen Hart” uit het Creatief idee

Nodig:

 • Jouw zelfgemaakte ‘Eigen Hart’
 • Voldoende voertjes
 • Stroeve ondergrond

 1. Laat je dier kennismaken met het Hart zonder voertjes. Dit kan op de grond of vanuit de hand. Neem de tijd en laat je dier rustig kijken en onderzoeken. Als hij aangeeft dat hij klaar is met onderzoeken van het Hart, ga je naar stap 2.
 2. Leg voertjes rondom het Hart. Pakt je dier deze zonder spanning, en leg dan ook wat voertjes op de rand van het Hart, en daarna verdeeld over het hele Hart.
 3. Leg voertjes op en onder het “ingevlochten” stukje op het Hart, leg het niet te diep zodat je dier er goed bij kan.
 4. Bovenaan het Hart zijn de rondingen open, leg hier voertjes tussen. Begin makkelijk door het helemaal open te leggen en leg het steeds verder dicht.
 5. De twee rondingen zijn van verschillende stoffen. Let eens op je dier, is er verschil bij het zoeken in de verschillende stoffen?
 6. Je kunt ook voertjes onder het Hart verstoppen. Maak eerst een soort tunneltje door het Hart in een plooi te leggen met lekkers eerst bij de opening. Leg de voertjes steeds verder in de tunnel en leg het Hart steeds platter. en leg het daarna steeds verder plat.
 7. Combineer alle bovenstaande opties.

Geniet van elkaar en van het samen bezig zijn!

 

Liefde is …. Samen Hersenwerken!

Word jij ook zo ontzettend blij van je Hersenwerkende dier?

Dat je daar blij van wordt is  helemaal niet gek, want naast het feit dat Hersenwerk ‘an sich’ al heel leuk is, zorgen het samen bezig zijn, je prettig voelen bij elkaar en aanrakingen ervoor dat er oxytocine vrij komt. Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, zorgt voor gevoelens van verbondenheid en vertrouwen. Een positieve bijwerking is dat het daarnaast stress en angst onderdrukt. Is dat niet cool!!

Als je dier eenmaal een idee heeft van wat hij kan verwachten als je gaat Hersenwerken, dan zorgt díe verwachting ervoor dat het deel van de hersenen wordt geprikkeld dat gelinkt is aan plezier en beloning. Je wordt er blij van en je voelt je goed. Evolutionair gezien is het heel logisch dat het zoeken en de verwachting te vinden een goed gevoel geven: het is nodig om eten, een schuilplaats of partner te vinden … essentieel voor het voortbestaan! Het stofje dat met name zorgt voor het goede gevoel is dopamine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. En zeg nou zelf … je wordt toch gelukkig van Hersenwerk?!

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor honden?

Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vier weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €95,00!

Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.

HersenwerkSnuffels 10 februari 2023
Nieuw! Boek Hersenwerk