fbpx

Heb jij goede voornemens? Wij wel!

Onze top 3 van goede voornemens delen we graag met je en we koppelen het gelijk aan het samenleven met onze hond(en).

  1. Samen actief zijn met echte aandacht
  2. Samen ‘zijn’
  3. Verdiepen in behoeftes van onze hond(en)

Samen actief zijn met echte aandacht

Hoe vaak staan we niet op de automatische piloot bij het uitlaten van onze hond(en)? Hoe vaak bieden we actie aan even snel tussen onze andere werkzaamheden/verplichtingen door. Of zijn we tijdens de activiteit aan het bellen, appen, lezen op onze mobiele telefoon. Het is heel menselijk, maar niet wenselijk. Ons voornemen is om elke activiteit bewust aan te bieden, met aandacht voor wat er is en met oog voor onze hond(en). Voor Hersenwerk plannen we dagelijks of een paar keer per week een sessie en gaan daar dan ook echt ‘samen’ van genieten!Interactie tussen mens en hond

Samen ‘zijn’

Samen actief zijn is belangrijk, maar dagelijks samen in rust of in elkaars nabijheid je eigen ding doen is net zo belangrijk. Aanwezig zijn, letterlijk en figuurlijk, dat is samen ‘zijn’. Niks moeten, niks van elkaar vragen, niets verwachten, alleen maar genieten van elkaars aanwezigheid. Het klinkt zo simpel, maar het is echt een uitdaging om dit ook ‘mindfull’ te doen, dus wij gaan die uitdaging aan in 2022. Doe je mee?

Verdiepen in behoeften

Dit derde voornemen is eigenlijk de basis voor 1 en 2, want als jij weet waar jouw hond behoefte aan heeft kun je hieraan tegemoet komen zowel in actie als in rust. We gaan zo makkelijk uit van wat wij denken dat goed is voor onze hond(en), maar dat doen we met ons menselijke brein. Hoe goed bedoeld ook, de kans dat we toch anders kijken is groot. Met Hersenwerk kun je met het uitzoeken van materialen vanuit rust (voornemen 2) al heel veel ontdekken over de behoeften van jouw hond. Tijdens het aanbieden van Hersenwerk (voornemen 1) ontdek je voorkeuren in materiaal, technieken en Hersenwerkstijl. Die kennis kun je meenemen in alle facetten van jullie leven samen. Door met een open blik te kijken zie je jouw hond beter zoals hij is en kun je hem nog meer geven wat hij nodig heeft.

Winter waar ben je?

Geen witte kerst, nauwelijks krabben, laat staan schaatsen… het was zelfs de warmste jaarwisseling ooit! Dat houdt wel in dat er veel regen is en ook behoorlijk wat wind. De meeste honden doen, eenmaal buiten, niet moeilijk over een nat pak. Dat geldt niet voor de meeste baasjes, die dan veelal kiezen voor korte(re) uitlaatrondjes.

Investeer in goede kleding

“Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding!” En serieus beste hondenmensen, dat is echt waar! Als je investeert in goede regenkleding dan is wandelen in de regen opeens een stuk minder erg. Bijkomend voordeel is dat je hond gewoon lekker beweging krijgt, ongeacht het weertype. Bedenk ook dat een natte hond extra zorg nodig heeft. Wrijf je hond op een relaxte manier droog of trek een absorberende badjas op maat aan.

Hersenwerk met winterspullen

Hersenwerk met winterspullenVoor je jouw mutsen, handschoenen en sjaals in de was doet, kun je ze inzetten als veelzijdig Hersenwerk. De variaties zijn legio. In deze HersenwerkSnuffels inspireren we je met Puck en mutsen.

Stap 1: Leg de mutsen op de grond met ruimte tussen de mutsen. Laat je hond snuffelen aan de mutsen zonder dat er voer gebruikt wordt. Zo maakt je hond kennis met het materiaal.

Stap 2: Strooi wat voertjes om en op de mutsen.

Stap 3: Leg 2 mutsen gedeeltelijk op elkaar en strooi er wat voertjes op en tussen.

Stap 4: Maak een ‘stapel’ met 3 of 4 mutsen en leg voertjes erop en ertussen.

Stap 5: Maak van 1 van de mutsen een ‘bakje’ en strooi er voertjes in.

Stap 6: Vouw 2 mutsen een beetje in elkaar en leg er voertjes op, in en tussen.

Foto’s: Tessa Savelkoel, PuzzleDog uit Canada waar het nu heel koud is en de mutsen heel hard nodig zijn voor de mensen.

Er zijn allerlei variaties mogelijk. We dagen je uit 😊

 

Namens het team van Hersenwerk voor dieren: veel Hersenwerkplezier gewenst en hou je goede voornemens vast!

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

HersenwerkSnuffels 10 januari 2022
Nieuw! Boek Hersenwerk