fbpx

Verwarmende aandachtHersenwerkSnuffels januari 2023 thema warmte honden

Als wij het koud hebben, trekken we warme kleding aan. Als onze dieren het koud hebben, zorgen we voor een extra deken en een warme plek. We zorgen ervoor dat we ons beschermen tegen de kou van buiten. Dat is de praktische kant van warmte geven.

Er is nog een andere kant van warmte geven. Dat is de warmte die van binnenuit komt. Als jij met oprechte aandacht met iemand praat en daarbij de ander echt ziet, worden er allerlei systemen in ons lichaam in gang gezet. Hormonen reageren, stofjes worden aangemaakt en dat hele proces verwarmt ons vanbinnen. Denk maar eens aan een ontmoeting met iemand die jou echt ziet en oprecht in jou geïnteresseerd is. Dan kan het zo maar zijn dat je het, ondanks een lage buitentemperatuur, opeens aangenaam warm krijgt.

Zo werkt het ook bij onze dieren. Als wij bewust in contact gaan en afstemmen op waar zij behoefte aan hebben, dan ontstaat er iets moois. Als mens en dier elkaar écht zien, levert dat bij beiden letterlijk hartverwarmende processen op.

Dus als het buiten koud is en je neemt maatregelen om het voor je dier aangenaam te maken, focus je dan niet alleen op de praktische kant. Maak contact van binnenuit en zet daarmee het interne kacheltje ook aan. Bij je dier én bij jezelf!

 

Heel Holland Hersenwerkt met warmtevasthouders

Nodig:

 • Mutsen, sjaals en handschoenen
 • lekkere voertjes

HersenwerkSnuffels stappenplan hond januari 2023Ongetwijfeld heb je deze warmtevasthouders (muts, sjaal en handschoenen) van de zolder gehaald. Mocht je ze zelf even niet nodig hebben dan zijn het geweldige attributen om mee te Hersenwerken!

De mogelijkheden zijn legio, maar in eerste instantie is de kennismaking met het materiaal al interessant: mutsen, handschoenen en sjaals nemen over het algemeen behoorlijk veel geur op en vormen zo al een interessant geurobject op zich! Ook voor pups is dit een leuke manier om kennis te maken met diverse geuren en materialen, helemaal als er ook warmhouders van andere (niet- gezinsleden) bij zitten. Is de hond uitgesnuffeld zonder lekkers? Volg dan onderstaand stappenplan.

Mutsenstapel

 1. Leg de mutsen op de grond en strooi wat lekkers op en tussen de mutsen (foto 1)
 2. Leg 2 mutsen gedeeltelijk op elkaar en strooi er lekkers op en tussen
 3. Maak een stapel met 3 a 4 mutsen, steeds iets verder op elkaar en strooi er lekkers op en tussen (foto 2 en 3)

Mutsenmand

 1. Maak van 1 van de mutsen een bakje en strooi er lekkers in (foto 4)
 2. Duw een 2e muts in de ‘bakje muts’ en strooi lekkers in en tussen de beide mutsen (foto 5)
 3. Duw een 3e muts (met pluim of pompoen)  in de andere mutsen en strooi lekkers op en tussen de mutsen (foto 6)

Veel Hersenwerkplezier samen!

 

Uitgelicht: 50-50shop Steunt Dieren met Bestellingen

5050ShopSDB HersenwerkSnuffels januari 2023Hersenwerk voor dieren is ambassadeur van deze unieke shop. Ze maken de mooiste items en doneren hun opbrengst aan goede dierendoelen. Hartverwarmend! Dit is hun verhaal, geschreven door Suze Steenbergen:

Van machteloos naar machtig mooi!
Wat als je je machteloos voelt als je zoveel dierenleed ziet en je hebt het gevoel dat je niets kunt doen… Precies daarom zijn wij de 5050ShopSDB gestart. Zo kunnen we met onze creativiteit inkomsten genereren voor al die geweldig goede dierendoelen.

Wij zijn Suze en Fred. We zijn de shop gestart in 2016 met het streven om zoveel mogelijk dieren te helpen. We hadden niet durven dromen dat de shop zo’n groot succes zou worden. Zelf verrichten we al onze werkzaamheden volledig vrijwillig. Dat betekent 100% opbrengst voor alle goede doelen die wij een warm hart toedragen.

Wat maken wij allemaal?
Fred maakt allerlei items van hout en Suze houdt zich bezig met de stoffen zaken. Meubels, voerbakken, urnen, snuffelmatten, schorten, tassen, spelletjes, onderzetters, kaarten, het assortiment is eindeloos. Er is een voorraad van reeds geproduceerde items, maar er worden vooral bestellingen op maat gemaakt.

Voor wie?
We richten ons met de snuffelzaken voornamelijk op honden, katten,  paarden en knaagdieren. Het is iedere keer weer een heerlijke uitdaging om de wensen van een klant te verwerken tot een unieke snuffelzaak.

Geen verspilling
Groot bijkomstig voordeel is dat 95% gemaakt wordt van gerecyclede materialen. Geen extra vervuiling dus, dat is één van de belangrijkste speerpunten van de shop.

Meer informatie over de shop en hoe je een bestelling kunt plaatsen is te vinden op 5050shopsdb.nl of facebook.com/5050shopSDB

 

De magie van Hersenwerk voor honden HersenwerkSnuffels januari 2023De Magie van Hersenwerk

Ollie is een hele lieve hond. Iedereen wil haar wel aaien of op een andere manier aandacht geven. Dat vindt ze fantastisch, je ziet haar genieten. Ik was, voor mijn gevoel, één van de zo vele mensen in haar omgeving die ze leuk vond omdat ik aandacht gaf.

We deden ons best om de band te verbeteren, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen, maar ze luisterde naar mij even goed als naar de trainster. Ook leek ze evenveel te genieten van mijn aandacht, als van de aandacht van de trainster. Eigenlijk voelde ik geen speciale band. Voor mijn gevoel was ik vervangbaar voor haar. Als ik er aan terugdenk doet dat nog steeds een beetje zeer.

Via een open dag kwam ik aan aanraking met Hersenwerk. Ik ben mij er in gaan verdiepen en sinds ik ben gestart voel ik die band wél. Ze zoekt me vaker op, zoekt veiligheid bij mij als ze bang is en is enthousiast als ze mij ziet. Wat ik het mooiste vind is dat ze mij komt ‘ophalen’ om samen te Hersenwerken. Ik geniet van onze momentjes samen, even één op één tijd met haar. Het heeft onze band enorm versterkt.

Wij zullen altijd blijven Hersenwerken.

Jacqueline en Ollie

 

Samen echt genieten van Hersenwerk? Leer de basis van Hersenwerk in 7 stappen! In onze online cursus leer je stap voor stap hoe je een sessie opbouwt, hoe je jouw hond op maat begeleidt en hoe je een sessie afrondt. Voor slechts € 17,50 ontdek jij de magie van Hersenwerk samen met je hond. Klik hier om de cursus aan te schaffen: https://hersenwerkvoorhonden.nl/cursus-leer-hersenwerken-met-je-hond-in-7-stappen/.

 

Warmte vasthouden: 7 tips voor je hond

 1. HersenwerkSnuffels januari 2023 warmte tips hondenZorg voor keuze in ligplekken op verschillende plaatsen in huis. Dan kan je hond zelf kiezen waar hij wil liggen. Het is normaal gedrag dat honden geregeld van ligplek verwisselen.
 2. Leg extra dekens bij de ligplekken. Veel honden maken een soort holletje of gaan zelfs onder dekens liggen.
 3. Een mand met hoge rand biedt bescherming tegen tocht. Als je er een isolerende laag onder legt, trekt de kou uit de vloer minder omhoog.
 4. Zorg dat de ligplek meerdere lagen heeft. Je hond ligt dan wat hoger, maar ook isoleren de lagen extra goed.
 5. Vloerverwarming is heerlijk maar kan ook té warm zijn voor je hond. Zorg daarom altijd voor minimaal één koele plek in huis.
 6. Heeft je hond een dunne vacht, doe hem dan een dekje om of zoek een jas op maat. Let op: wen je hond stap voor stap aan het dragen van het dekje of jasje. Dan kan hij er ook echt van genieten als hij uitgaat.
 7. Let bij jonge en senior honden extra goed op of zij zichzelf goed warm kunnen houden. Ook kleine hondjes hebben het sneller koud. In huis een dekje om of een dekentje over hen heen, is geen overbodige luxe als zij het koud hebben.

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor honden?

Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vier weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €95,00!

Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.

HersenwerkSnuffels 10 januari 2023
Nieuw! Boek Hersenwerk