fbpx

Relaxte vakantierelaxte vakantie voor je hond

Of je nu weggaat, in eigen land of daarbuiten, of thuis blijft, je ontkomt niet aan onrust rondom de vakantie. Want weggaan vraagt het nodige geregel, maar thuisblijven creëert een heel scala aan routine-doorbrekende gedragingen. Voor ons al best intensief, maar voor onze dieren nog veel meer. Hoe hou je het nu een beetje relaxt voor onze harige maatjes?

Gewoon doen

“Doe maar gewoon” wordt vaak gezegd, maar hé… wat is ‘gewoon’ als je in plaats van elke dag om 7 uur opstaan opeens heerlijk uitslaapt tot 10 uur? Wat is ‘gewoon’ aan een huis vol koffers en paniek over het plots onvindbare paspoort? Of wat denk je van auto-inpak-stress? Je hoeft alleen maar naar je dier te kijken en je weet direct dat jij dan niet ‘gewoon’ doet!

Op de vakantiebestemming is alles anders, dus daar is ‘gewoon doen’ een mega-uitdaging. Je hebt zelf al genoeg uit te zoeken om je draai te vinden en een beetje te settelen. Maar ook voor de dieren die thuis liefdevol verzorgd worden door een oppas ziet hun wereld er opeens heel anders uit. De andere mens neemt naast andere gewoonten ook een andere stem, geur en gedragingen mee. Niks ‘gewoons’ van te maken.

Behoud routine en rituelen

Als er iets is waar onze dieren goed op gedijen is het wel op rust, voorspelbaarheid en regelmaat. Ook al is veel anders, je kunt wel heel bewust bepaalde zaken zoveel mogelijk hetzelfde laten zijn. Neem even de tijd om te bedenken waar jij jouw dier mee kan ondersteunen. Wat zijn echt hele vaste gewoontes in jullie leven samen? Wat doe je eigenlijk altijd vanzelfsprekend of weloverwogen? Door dit helder te hebben, kun je kijken wat haalbaar is om te behouden gedurende de vakantie.

Blijf je thuis? Blijf dan zoveel mogelijk het vaste verzorgingsritme volgen. Ga ook af en toe van huis, zodat je dieren gewend blijven aan even alleen zijn.

Neem je jouw dier mee op vakantie? Zorg dan voor voldoende tijd om te ontspannen: vooraf, tijdens de reis, bij aankomst en de eerste dagen. Probeer de thuissituatie zoveel mogelijk na te bootsen en gebruik vertrouwd ruikende verzorgingsmaterialen. Laat je dier settelen, net als jij.

Komt er een oppas of verzorger in of aan huis? Vraag deze dan vooraf al een paar keer langs te komen. Dan kan je dier aan de persoon wennen en jij kan vertellen over jouw wensen rondom de verzorging. Laat de oppas zoveel mogelijk de routine en rituelen aanhouden.

Hersenwerk als ondersteuning

Hersenwerk kan enorm helpen bij het wennen aan nieuwe situaties. Gebruik materiaal dat je dier kent én heel erg leuk vindt. Bied het aan of laat het aanbieden op een moment dat er rust ontstaat. Het zoeken naar lekkers zal de flink geprikkelde zintuigen op een andere manier stimuleren. De inspanning die ontstaat wordt gevolgd door ontspanning. Alle opgebouwde spanning kan worden losgelaten en de relaxte vakantie kan beginnen. Voor jou én voor jouw dier(en)!

 

Heel Holland Hersenwerkt… ook op vakantie!

vakantie Hersenwerk stappenplan voor je hondOf je je hond nu meeneemt op vakantie of dat hij thuis blijft bij een oppas of in een pension, als je hond gewend is om te Hersenwerken dan is het fijn als dat tijdens de vakantie ook kan. Omdat het in een vreemde omgeving zijn of vreemde mensen in huis altijd leidt tot een ‘meer gevulde emmer’ kiezen we bij voorkeur voor eenvoudig of goed bekend Hersenwerk. Houd zoveel mogelijk vast aan je vaste rituelen en handelingen in het aanbieden van Hersenwerk maar ook gedurende de dag, een hond houdt erg van vaste gewoontes.

Een handdoek kan een eenvoudig Hersenwerk zijn wat ook nog eens makkelijk mee te nemen is.

Stappen:

1.      Laat de hond even snuffelen aan de handdoek zonder voertjes

2.      Leg de handdoek zo vlak mogelijk neer en strooi wat brokjes over de handdoek uit

3.      Pak de handdoek in het midden vast, met gespreide vingers en draai je hand en de handdoek (zie foto 2 en 3), strooi brokjes uit over de gedraaide handdoek

4.      Bedenk zelf variaties, maar stop het lekkers niet te diep weg

 

De magie van HersenwerkMagie hond

Toen we begonnen met Hersenwerk was Spikey erg afwachtend naar het materiaal en erg schrikachtig. Ook vroeg hij me vaak om hulp. Met het Hersenwerken zag ik hem groeien. Inmiddels heeft hij een duidelijke voorkeur, maar vindt alle materialen wel leuk. In het begin gebruikte hij vooral zijn bek, nu zet hij alles in. Ook vraagt hij me nog zelden om hulp. Maar hij communiceert wel heel veel met me en dit gaat ook buiten het Hersenwerk door. Het mooie van Hersenwerk is dat onze band ontzettend versterkt is, maar ook dat ik hem zo heb leren lezen. Ik vind mijn hond het mooiste boek dat er is om te lezen!! Spikey vraagt ook echt zelf om te Hersenwerken. Niet eens elke dag, maar hij geeft het echt aan als hij het nodig heeft. Bijvoorbeeld als hij heel veel indrukken heeft opgedaan, zijn koppie zit dan echt vol en dat wil hij dan leeg maken. Zo bijzonder om hiervan bewust te zijn en te zien.

En niet alleen mijn hond maakt een proces door, maar ikzelf ook. Door te Hersenwerken kom ik zelf ook tot rust, en heb ik leren loslaten. Dat we beiden  een proces doormaken en in positieve zin veranderen zonder ook maar enige druk, dat is voor mij de ware Magie!

Gabrielle Beerendonk

5 tips – Hersenwerk op vakantie

  1. Houd zoveel mogelijk vast aan de vaste rituelen van thuis.
  2. Bied bij voorkeur eenvoudig of goed bekend Hersenwerk aan.
  3. Gebruik geen ongewone etenswaren.
  4. Kies voor makkelijk meeneembare materialen.
  5. Gaat de oppas met je hond Hersenwerken? Zet het ritueel en de stappen duidelijk op papier of geef de 7 stappen van Hersenwerk cadeau!

 

Hersenwerk… hoe doe je dat nou?

Wil jij in de vakantie in alle rust Hersenwerk ontdekken? Volg dan onze cursus Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen!

In 10 modules nemen we je mee door een Hersenwerksessie van begin tot eind. Met uitleg in beeld en woord, met handige tips en inspiratie leer jij de basis van Hersenwerk. Je volgt de cursus in je eigen tijd, online, samen met je hond.

Met kortingscode HW7stapH ontvang je hier € 2,50 korting en betaal je slechts € 15,00.

TIP: je kunt deze cursus ook cadeau geven aan de vakantie-oppas! Dan kan hij of zij gelijk aan de slag met jouw hond!

 

Leestip

We hebben ook nog een leestip voor je. Met mijn boek ‘Lieve hond, wat doe je met me’ kun jij heerlijk wegdromen met verhalen over mensen en hun honden, honden als maatjes en vooral als levensveranderaars. 15 interviews en meer dan 75 prachtige foto’s.
Bestel jouw ‘Lieve hond’ hier en je krijgt er vier ansichtkaarten bij én je betaalt geen verzendkosten!
Gebruik de kortingscode VAKANTIE. De actie geldt tot 10 augustus 2022.

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor honden?

Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vier weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €95,00!

Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.

HersenwerkSnuffels 10 juli 2022
Nieuw! Boek Hersenwerk