fbpx

Wijs met waterWijs met water

Water is een eerste levensbehoefte voor alles wat leeft. Met warm weer wordt dat nog duidelijker want bij hoge temperaturen is zonder water zijn al snel levensbedreigend voor onze dieren. De titel van dit blog zegt het al: Wees wijs met water, zorg dat er altijd fris drinkwater beschikbaar is. Dit geldt voor elk moment van de dag, maar bij warm weer vraagt het extra zorg van ons. Doordat water in de zon verwarmt en verdampt is de kans dat een gevulde bak versneld leeg gaat heel reëel.

Naast deze belangrijke taak biedt water heel veel mogelijkheden voor verkoeling, ontspanning en plezier. Tenminste… als je van water houdt natuurlijk. Het is mooi om te zien hoe verschillend mens en dier waterpret beleven. Waar de één zodra het kan met een grote snoekduik het zwembad in verdwijnt, staat de ander (iemand zoals ik) liever voorzichtig pootje te baden en is dat meer dan genoeg nattigheid.

Ook bij onze dieren zien we grote verschillen in hoe ze omgaan met water. De gemiddelde kat vermijdt water, maar ik ken een kat die graag meegaat onder de douche. Bij mijn honden was Lola de pootjesbader, Franka de zwemmer en Bart de ‘tot-aan-de-buik-en-niet-verder’ variant. Bij paarden zie je dezelfde verschillen en konijnen zijn het meest gelijkgestemd: zij vermijden het vrijwel allemaal om nat te worden.

Deze verschillen in de beleving van water als fijn en fun, maakt dat we ook hier wijs met water moeten zijn. Jouw idee over waterpret kan totaal anders zijn dan dat van jouw dier(en). Vanuit de visie van Hersenwerk voor dieren staan we voor dierenwelzijn en hun welbevinden. Door jouw dier goed te observeren kun je ontdekken wat zijn voorkeuren zijn. Welzijn en welbevinden valt of staat bij keuzevrijheid en dat deze keuze gerespecteerd wordt.

Door je dier meerdere opties aan te bieden, geef je hem keuzes. Leg een natte handdoek op de grond of een zeiltje met water en stap achteruit. Ga erbij zitten, pak een glas drinken en observeer wat je dier doet. Het proces van onderzoeken en daar een mening over vormen is een prachtige basisvorm van Hersenwerk!

Niet alleen kan je dier aangeven wat hij met water wel of niet wil, maar hij krijgt ook de kans om het onbekende te onderzoeken. Het kan zomaar zijn dat datgene wat hij eerst niet wilde of aandurfde opeens toch interessant is en misschien wel leuk wordt.

Als een dier keuzevrijheid krijgt komt zijn ‘eigen wijsheid’ naar boven. Hij weet heel goed wat wel of niet bij hem past. Als jij daar alle ruimte aangeeft, zijn jullie beiden verfrissend wijs met water!

 

De magie van Hersenwerk

Magie van Hersenwerk door Vicky MegensVoor mij persoonlijk zit de magie van Hersenwerk in het stukje dat als je jezelf er echt in verdiept, je tot de conclusie komt dat het een wijze van leven wordt, een bepaalde manier van omgang met je hond.

Het brengt je nader tot elkaar, je leert echt naar je hond te kijken, niet in grote lijnen maar juist de kleinste details, die maken dat je met je hond de ultieme band creëert en met elkaar kan lezen en schrijven.

De echte magie van Hersenwerk is dan ook dat het de vertrouwensband en de intensiteit van jullie onderlinge contact intensiveert.

Het is niet voor niets dat Hersenwerk veelvuldig wordt ingezet door hondenprofessionals die zich hierin gespecialiseerd hebben.

Hersenwerk is zoveel meer dan ‘gewoon’ een spelletje spelen met je hond. Met de juiste visie en begeleiding is Hersenwerk magisch in wat het kan betekenen voor de band tussen jouw en je hond.

Vicky Megens – Dogskills

5 tips over water

  1. Is je dier dol op water? Dan kun je een spel in een bak met water doen. Kies voor een andere bak dan de standaard drinkbak.
  2. Geef je dier altijd de keuze of hij met water wil werken. Zegt hij nee? Respecteer dit dan. Ga hem ook niet lokken met voer, je hebt kans dat je dan zijn grenzen forceert. Laat je dier zélf het water ontdekken in zijn eigen tempo.
  3. Hersenwerk in een omgeving die nat mag worden, ook als de dieren zich gaan uitschudden, enthousiast gaan spetteren of rondbanjeren.
  4. Is je dier lekker nat geworden? Voor dieren met een wollige vacht geldt dat ze goed en vlot moeten kunnen opdrogen, omdat hun vacht anders een broedplaats wordt voor muggenlarven.
  5. Zorg voor een klein laagje water zodat je dier kan kiezen of hij met z’n snuit of poot wil Hersenwerken.

Heel Holland Hersenwerkt

De 2 grote uitdagingen bij Hersenwerk met water zijn beweging en water 😊

Als je gaat Hersenwerken met drijvende voorwerpen, werk je in omgekeerde volgorde dan je normaal gesproken zou doen. Normaal beginnen we met weinig voorwerpen om de hond stap voor stap uit te leggen hoe het Hersenwerk in zijn werk gaat.  Bij Hersenwerk met drijvende voorwerpen juist andersom! Dus je begint met veel voorwerpen en haalt dan steeds meer voorwerpen weg. Doordat de voorwerpen meer ruimte krijgen kunnen ze meer door het water bewegen, wat het dus moeilijker maakt.

Hersenwerk met drijvende voorwerpen

Wat heb je nodig:

  • Niet al te groot teiltje/bakje (waarvan de rand niet hoger is dan halverwege de pols en de elleboog van je hond)
  • Voorwerpen die drijven: bakjes, eendjes, bootjes, dekseltjes etc
  • Water
  • Lekkers
  1. Stappenplan water 1Laat je hond, zonder lekkers, kennismaken met al het materiaal. Is je hond comfortabel met al het materiaal? Dan stap 2
  2. Plaats zoveel voorwerpen in het teiltje (zonder water) dat ze bijna klem liggen en leg lekkers op/in de voorwerpen. Zoekt je hond comfortabel en ontspannen in het teiltje met al het materiaal? Dan stap 3
  3. Voeg een bodempje water toe aan het teiltje, zodat de voorwerpen net niet drijven. Zoekt je hond comfortabel en ontspannen in het teiltje met het bodempje water? Dan stap 4
  4. Voeg nog wat water toe zodat de voorwerpen gaan drijven (ze bewegen nu een beetje). Zoekt je hond comfortabel en ontspannen in het teiltje met de iets bewegende voorwerpen? Dan stap 5
  5. Verminder het aantal drijvende voorwerpen voor meer beweging, houd in de gaten of je hond comfortabel en ontspannen kan blijven zoeken.

Heb je een echte waterrat die het leuk vindt om zijn poten nat te maken, dan kun je ook een grotere bak gebruiken. Bij voorkeur een bak waarbij de hond goed kan zien waar hij in stapt en die niet hoger is dan halverwege de pols en elleboog van de hond. Een wasmachinelekbak of een opblaasbadje voor kinderen (1 ring opblazen) is ideaal. Een ‘schelp’ is vaak te hoog en glad, een hondenzwembadje is ook vaak te hoog en klein om comfortabel in rond te stappen.

Stappenplan:Stappenplan water 2

  1. Vraag de hond eerst in de wasmachinelekbak (met een matje tegen wegglijden) of in het kinderzwembadje (met een matje tegen wegglijden) zonder water, zonder voorwerpen en zonder lekkers te stappen. Stapt je hond comfortabel in en door het bad zonder water? Dan stap 2
  2. Voeg een klein laagje water toe aan het bad, zonder voorwerpen en lekkers en nodig de hond uit in de bak te stappen. Stapt je hond comfortabel in en door het bad met wat water? Dan stap 3
    Verhoog de waterhoeveelheid stap voor stap zo dat de hond comfortabel door de bak blijft stappen en de voorwerpen kunnen drijven.
  3. Zet de voorwerpen in de bak, zoveel dat de hond makkelijk en veel succes heeft en de voorwerpen weinig bewegen. Zoekt je hond comfortabel en ontspannen in het bad met de iets bewegende voorwerpen? Dan stap 4
  4. Verminder stap voor stap het aantal drijvende voorwerpen voor meer beweging, houd in de gaten of je hond comfortabel en ontspannen kan blijven zoeken!

 

Water, leuk of …?Wees een Wijze Baas High Five

Of je water en bezig gaan met water leuk vindt is heel persoonlijk, niet alleen voor mensen maar ook voor dieren.

Voor de meeste mensen geldt in elk geval dat het water in gaan iets is dat je bij voorkeur in je eigen tempo doet. Dat is voor dieren niet anders! Voor veel dieren speelt datgene wat ze ooit met betrekking tot water geleerd en ervaren hebben een grote rol. Hebben ze het stap voor stap, passend bij het dier en het individu aangeleerd, dan kunnen ze duidelijke keuzes maken. Maak je de stappen te groot en ga je over de grenzen van het dier, dan is de kans dat het dier water minder leuk gaat vinden groot. Sommige dieren zullen die grenzen beter aangeven dan andere, de gemiddelde kat zal zijn grenzen heel duidelijk aan geven😉.

Ook voor water geldt dat er duidelijk sprake is van een context. Er zijn dieren die regen heerlijk vinden, maar niet onder de douche willen of andersom. Er zijn dieren die het heerlijk vinden om door en in vijvers, plassen of de zee te banjeren maar die water in een zwembad echt raar vinden.

Bij Hersenwerk met water speelt naast het water zelf, ook het bewegen van voorwerpen of het lekkers een rol. Vaak brengen de dieren zelf het Hersenwerk in beweging om het lekkers te kunnen bemachtigen, met water kan het Hersenwerk in beweging komen doordat ze in de buurt komen en drijft het van ze weg. Dieren die bij voorkeur met hun neus werken zullen als het lekkers onder water verdwijnt over moeten stappen op een andere tactiek, het meest effectief is gaan kijken waar het lekkers is.

Water is niet alleen maar leuk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Een hond kan in plaats van te zoeken in het water ook kiezen voor drinken van water, wat water drinken is geen probleem maar gaat je hond veel drinken dan kan er watervergiftiging op de loer liggen. Grofweg kun je zeggen dat meer dan 100 ml per kg hond binnen 24 uur te veel is en een reden om contact te zoeken met een dierenarts.

Als een nat dier met een wollige vacht niet goed of snel opdroogt dan kan dat leiden tot verkoudheid, longontsteking of als het in de vacht warm/vochtig blijft kan het een broedplaats voor muggenlarven en maden worden. Vooral konijnen zijn daar erg gevoelig voor als het warmer weer is.

Water in combinatie met een niet-ruwe ondergrond vergroot de kans op slippertjes, vandaar het advies om altijd te zorgen voor antislip als een dier in een waterbak of badje stapt!

Water, leuk maar met beleid!

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor honden?

Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vier weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €95,00!

Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.

HersenwerkSnuffels 10 juni 2022
Nieuw! Boek Hersenwerk