fbpx

Groeien in HersenwerkThema artikel HersenwerkSnuffels maart 2023 hond

Als je iets heel graag doet, wil je er vaak meer van. Als je iets goed kunt, wil je er vaak beter in worden. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen dagen we onszelf best wel uit om te groeien. Meer, beter, mooier, lekkerder… zolang het op een relaxte manier gaat is het ook ronduit inspirerend!

Mensen zijn in staat de mooiste dingen te bedenken. Vaak gaat dit gepaard met ideeën en verwachtingen over hoe het in de praktijk zal uitpakken. Op het moment dat het een uitdaging voor onszelf betreft, is het helemaal oké om lekker los te gaan met experimenteren. Als je dan ‘onderuit’ gaat omdat de uitwerking niet klopt met je verwachtingen heb je tenslotte alleen jezelf ermee. Bedenk je iets voor je dier, dan is afstemming een must.

Als je iets nieuws wilt aanbieden aan je dier, of het nu om materialen of een bepaalde vaardigheid gaat, is het zaak dat je je dier als uitgangspunt neemt. Jouw dier bepaalt wat er mogelijk is. Maar ook wat er leuk en passend is. Jouw inschattingsvermogen vooraf en observatie skills voor, tijdens en achteraf, zijn bepalend voor het succes én het plezier bij je dier.

Binnen Hersenwerk kun je alle kanten op met dit gegeven. Je kunt combineren en variëren met materiaal, voer en geur. Alles is aan te passen en in alles kun je jezelf en je dier weer ‘stretchen’ in de beleving en de ervaring. De kunst is het zo aan te bieden dat het past bij je dier, bij diens tempo en voorkeuren. Want verandering is alleen fijn als het ook past bij waar je dier behoefte aan heeft.

 

Hersenwerk gaat de lucht in!

Stappenplan voorbereiding HersenwerkSnuffels maart 2023 hondHet meeste Hersenwerk wordt horizontaal aangeboden, dit Hersenwerk gaat de lucht in… we bieden het verticaal aan!

Wat heb je nodig: (foto voorbereiding 1)

 • Plantentray
 • Doekjes
 • Tie-wraps of touwtjes
 • Plastic plantenbakjes en fleece/touwtjes voor trekkoordjes

Voorbereiding (foto voorbereiding 2 en 3):

Zoek een rustige plek waar je de plantentray verticaal stevig kunt bevestigen, bevestig de plantentray met tie-wraps of touwtjes zo dat je hond comfortabel overal bij kan. Bevestig de (fleece)touwtjes aan de plantenbakjes. Zorg voor een stroeve ondergrond.

Stappenplan:Stappenplan HersenwerkSnuffels maart 2023 hond

 1. Als de plantentray stevig verticaal bevestigd is dan heeft je hond vast nieuwsgierig bekeken wat je daar aan het doen was … laat hem even kijken (foto stap 1), een mooie eerste kennismaking. Is je hond comfortabel met het materiaal, ga dan verder met stap 2
 2. Leg lekkers in de vakjes op diverse hoogtes (foto stap 2). Heeft de hond ontspannen al het lekkers kunnen vinden?? Ga dan verder met stap 3
 3. Stop het lekkers meer en minder zichtbaar in de doekjes, leg de doekjes in de vakjes van de plantentray (foto stap 3). Kan je hond met hangende oren, hangende staart en ontspannen lijf al het lekkers vinden?? Cool … je kunt verder met stap 4!
 4. Stop het lekkers in de doekjes en in de plantenbakjes en plaats ze allemaal in de plantentray (foto ‘s stap 4). Als het vastpakken van een touwtje nog een uitdaging is voor je hond, zorg dan dat de plantenbakjes heel losjes in de plantentray zitten. Lukt deze stap in een nadenkmodus?? Wat knap!!

Veel Hersenwerkplezier samen!!

 

De magie van Hersenwerk hond HersenwerkSnuffels maart 2023De Magie van Hersenwerk

Abby, mijn oudste Dalmatiërdame en ik kennen elkaar al 13 jaar. Op de dag van haar geboorte belde ik met de fokker en 2 dagen later ben ik al op bezoek geweest. Wij hebben heel veel dingen samen gedaan in deze jaren, trainingen, wedstrijden. Wij staan altijd naast elkaar als team, doen dingen samen. Hebben “samen” een nest gekregen. Toch…. Als wij echt even willen verdwijnen uit de drukte van het samenleven met andere honden, katten en mensen, trekken wij ons terug in de “Hersenwerk-bubbel”. Wij zoeken naar materiaal wat op die dag past, soms moeilijker, soms makkelijker. We genieten van het neerzetten, er nog steeds samen-zijn en van deze waardevolle momenten waar wij elkaar diep in de ogen kijken, zij wachtend op mijn handgebaar waarna ze in opperste concentratie haar voertjes gaat zoeken. Ik wil deze speciale momenten niet missen.

Martina Thomas, Stip aan de horizon

 

Wil jij ons vertellen over jouw ‘magie’ van Hersenwerk? Deel jouw verhaal! Stuur een tekst van maximaal 150 woorden met een leuke foto naar office@hersenwerkvoordieren.nl

 

Uitgelicht: De hoogte in…

Hersenwerk kan je helpen om samen met je dier te groeien: in je relatie, in het zien wat je dier aangeeft, in de moeilijkheidsgraad van het Hersenwerk maar ook heel letterlijk door het Hersenwerk verticaal aan te bieden!

In de meeste gevallen wordt Hersenwerk horizontaal aangeboden, logisch want dan kun je het op de grond zetten 😊 en meestal kan je dier daar dan goed bij.
Tijdens Hersenwerk op de grond zie je soms dat dieren minder graag in beweging komen: lang blijven staan, telkens een bepaalde kant op stappen of een deel van het lijf meer of minder bewegen: vooral beperkingen in zijdelingse bewegingen vallen dan op.
Als je het Hersenwerk verticaal aanbiedt dan zullen vooral de beperkingen in de bewegingen omhoog en omlaag gaan opvallen. Dieren die minder goed omhoog kunnen reiken of naar beneden kunnen buigen.
Hoe kun je zien dat een dier dat minder makkelijk kan:

 • Het dier stapt weg van het Hersenwerk of wil niet Hersenwerken
 • Het dier laat lekkers buiten zijn bereik liggen
 • Als het oplossen van het Hersenwerk (te) lastig is kan het dier drukker gaan bewegen, ongericht met de poot of bek proberen om het lekkers te bemachtigen
 • Het lekkers pakken ziet er ongemakkelijk uit: reiken, rekken, stretchen, rare bocht
 • Bij het reiken naar het lekkers zie je spiertrillingen (m.n. bij de rug).

Hoe bied je verticaal Hersenwerk aan:

 • Zorg dat het Hersenwerk goed bevestigd is of houd het zelf goed vast
 • Laat het dier rustig kennismaken met het materiaal, dat adviseren we altijd maar de andere context maakt het nog belangrijker
 • Bied het Hersenwerk zo aan dat het dier overal goed bij kan: niet te hoog maar ook niet te laag
 • Houd rekening met de leeftijd en fysieke gezondheid van je dier.

 

Wees een Wijze Baas

Wil jij naast Hersenwerk ook elke week hapklare InZichten rondom het samenleven met jouw hond ontvangen? Meld je dan aan voor de gratis wekelijkse #weeseenwijzebaas-post van Marleen van Baal, eigenaar van Hersenwerk voor dieren én Hond InZicht. Marleen heeft een vrolijke en nuchtere kijk op honden- en mensengedrag en daagt je uit om met een frisse blik naar de relatie met je hond te kijken.

Klik op de link, meld je vandaag nog aan en ontvang elke week de post op je digitale deurmat, gratis en voor niets! Link om je aan te melden: https://hondinzicht.nl/weeseenwijzebaas-post/

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor honden?

Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vijf weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €125,00!

Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.

HersenwerkSnuffels 10 maart 2023
Nieuw! Boek Hersenwerk