fbpx

Laat die neus werken!

HersenwerkSnuffels mei 2023 thema artikelVoor dieren is geur enorm belangrijk. Met geur krijgen ze informatie binnen over alles in hun leefomgeving. Wij mensen snappen daar niets van. We ruiken de warme broodjeslucht in de winkel en daar worden we blij van. We halen onze neus op als de vuilniswagen voorbij komt, dat vinden we vies. Dit zijn ‘grote’ geuren die we makkelijk oppikken. Voor ‘kleine geuren’ moeten we ons best doen. We moeten bewust ruiken of een parfum lekker is of dat een broek nodig in de was moet.

Hoe anders is dat met onze dieren! Dieren ruiken zo ongelofelijk veel beter dan wij. Ze ruiken details waar wij het bestaan niet van weten. Ze kunnen verbanden leggen met geuren en bedenken of de omgeving of een ander wezen veilig is.

Doordat wij mensen weinig kunnen voorstellen bij de kracht én belang van geuren, geven we daar ook veel te weinig ruimte aan. En dat is jammer. Want je maakt een dier enorm gelukkig als hij mag ruiken en met zijn neus informatie mag verzamelen.

Ontdek deze maand hoe blij jouw dier wordt van geurbeleving! Bied geuren aan en observeer gedrag, keuzes en voorkeuren. Tijdens het beleven van geur laat jouw maatje zoveel zien aan communicatie. Hierdoor leer je hem nog beter kennen!

 

Heel Holland Hersenwerkt: Ruiken is de basis!

Nodig:

 • Postpakket (met veilige inhoud)
 • Omgeving met weinig afleiding
 • Jouw tijd en jouw rustige begeleiding

Stappenplan:

 1. Neem het pakketje mee in de leefruimte van je hond
 2. Zet het pakket op de grond of houd het vast op neushoogte en laat je hond snuffelen
 3. Kijk hoe je hond reageert:
  • Wordt je hond getriggerd door het pakketje?
  • Hoe reageert hij in eerste instantie?
  • Hoe reageert je hond tijdens het snuffelen?
  • Hoe laat je hond zien dat hij indrukken verwerkt?
  • Hoe geeft je hond aan dat hij klaar is met ontdekken?
 4. Wacht tot je hond klaar is met snuffelen
 5. Maak je pakketje open
 6. Is je hond nog geïnteresseerd? Laat hem dan weer ruiken aan inhoud en verpakkingsmaterialen (mits veilig)

#weeseenWijzeBaas filmpje HersenwerkSnuffels mei 2023Belangrijk: Als je hond niet wil ruiken aan vreemde materialen, laat hem dan. Blijkbaar vindt hij het niet interessant, spannend, of staat de geur hem tegen.

TIP: Is je hond té enthousiast met het materiaal? Pak dan wat lekkers en leid je hem af, weg van het pakket.

In het filmpje #weeseenWijzeBaas-post zie je Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren, samen met Bart een pakket openmaken. Let op de mimiek en communicatie van Bart. Zo leuk wat er allemaal gebeurt!

Marleen verzorgt elke week een #weeseenWijzeBaas-post over samenleven met je hond. Een korte mail met hapklare InZichten over wijs zijn met je hond. Ook ontvangen? Klik hier voor info en aanmelden.

 

Doe je mee met de “GEUR-CHALLENGE”?

Op 11 mei start in onze Facebookgroep een geur-challenge. Onze collega Ankie volgt de opleiding tot professioneel begeleider Hersenwerk voor honden. Zij biedt deze challenge aan alle leden aan, gratis en voor niets! Ze daagt je uit om je hond nóg beter te leren kennen door heel goed te kijken als hij nieuwe geuren ruikt. Wat vertelt jouw hond jou?

Ontdek het zelf, word lid van onze Facebookgroep en doe mee!

 

De Magie van Hersenwerk - hond - HersenwerkSnuffels mei 2023 De Magie van Hersenwerk

Bart loopt rond het snuffelkleed. Hij snuffelt eroverheen en kijkt mij aan. Dit is zijn teken dat hij klaar is met zoeken.

Zoals altijd vraag ik of we samen nog even zullen checken. Ik loop alle vakjes langs en Bart volgt met zijn neus. We zijn allebei heel geconcentreerd. Alles is leeg. “Toch Bart?” vraag ik.

Hij kijkt me indringend aan en staart naar de mat, vervolgens kijkt hij mij weer aan. Hij gaat met zijn neus langs de rand en begint te duwen. Hij kijkt mij aan en zet z’n poot op de mat. “Ligt er nog wat?” vraag ik en zijn staart kwispelt op standje honderd. Ik til de mat op en jawel! Daar ligt inderdaad nog een brokje. Bart pakt ‘m snel, snuffelt nog even voor de zekerheid en gaat zitten.

Zijn blik zegt genoeg: we doen nog een rondje!

Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren

Uitgelicht: Laat ze ruiken!

Ruiken, snuffelen en geuren ontdekken is DE basis van Hersenwerk. De neus van onze hond is zo ontzettend belangrijk, het levert hem enorm veel informatie op. Alle reden om jouw hond alle ruimte te geven om met zijn neus zijn leefomgeving te ontdekken.

Wat levert het op?

Voor jou: Jij leert je hond enorm goed kennen als je hem observeert, terwijl hij met zijn neus aan het werk gaat. Hoe hij beweegt, hoe hij reageert, wat hij interessant vindt of juist niks aan. Als je hond aan het ontdekken is, laat hij enorm veel communicatie zien. Dat is voor jou een schat aan informatie.

Voor je hond: Honden vangen geuren veel actiever op dan mensen. Door de speciale manier waarop hun neuzen en hersenen gevormd zijn, pikken zij geuren veel sneller op uit de omgeving. Omdat ze hun neusgaten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, kunnen ze ook nog eens bepalen uit welke richting een geur komt. Tijdens het plassen en poepen ruikt de hond wat er in de buurt allemaal gebeurd is. Onbekende hond, loopse hond, wanneer buiten geweest en in welke richting is de hond gelopen. Ook ruikt de hond de emoties van de mens door de hormonen die wij uitstoten.

Je kunt het zo gek niet bedenken of de geur vertelt onze hond wat hij wil weten. Alle reden om je hond altijd aan materialen te laten snuffelen. Pas als hij alle informatie heeft opgeslagen, kan hij bepalen of hij wil Hersenwerken met dit materiaal. Als jij goed observeert, weet jij het antwoord!

 

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor honden?

Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vijf weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €125,00!

Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.

HersenwerkSnuffels 10 mei 2023
Nieuw! Boek Hersenwerk