Jij als medicijn
Bij een ziek of geblesseerd dier is een bezoek aan de dierenarts een logische stap. Als je weet wat er aan de hand is kun je tenslotte effectief handelen en het ongemak verminderen. Het toedienen van medicatie, rust bieden of gedoseerde beweging dragen allemaal bij aan een voorspoedig herstel.
In onze maatschappij is het vanzelfsprekend om in oplossingen te denken. Voor elke ziekte een medicijn, voor elk ongemak een behandeling. Onze focus ligt daardoor al snel op de behandelaar, deze kan het probleem oplossen. Maar is dat zo? Technisch gezien misschien wel, maar we staan er vaak onvoldoende bij stil dat onze rol als eigenaar cruciaal is.
Zonder veiligheid van de eigenaar in zijn omgeving zal een dier, en zeker een ziek dier, zich onprettig voelen. Dat geeft onrust. Wat er ook aan de hand is, rust en rust kunnen nemen is de basis voor herstel. Al zou je de beste medicatie geven of de beroemdste therapeut ter wereld jouw dier laten behandelen, als er geen rust is zal stress altijd de genezing belemmeren.
Om echt goed te kunnen rusten moet een dier zich veilig voelen. Pas als hij zeker weet dat hij niet alert hoeft te zijn, kan hij zich overgeven aan het beroerd voelen en met de broodnodige slaap gaan werken aan zijn herstel.
De enige die zo’n veilige setting kan creëren ben jij als eigenaar. Niet alleen met een fijne plek, een warme deken en op tijd gegeven medicatie, maar eerst en vooral door jouw vertrouwde aanwezigheid. Jij weet wat je dier nodig heeft om echt tot rust te komen. Jouw zorg, liefde en aandacht maken dat je de omgeving van je dier optimaal inricht en de verzorgende handelingen op maat uitvoert.
Daarnaast is er nog een belangrijk aspect dat alleen jíj kunt bieden, en dat is afschermen en beschermen. In het algemeen heeft iedereen al snel een mening, maar zeker over dieren, en dan vooral andermans dieren, lijkt het helemaal vanzelfsprekend. Bij zieke dieren is dit fenomeen nog nadrukkelijker aanwezig. Men waant zich vaak beter onderlegd dan de behandelend arts of therapeut. De eigenaar kan volgens velen wel wat extra lessen gebruiken in het verzorgen en wordt als onbekwaam gezien bij het maken van keuzes.
Gedoe over dieren geeft veel onrust, dus hoe helderder de afspraken hoe minder gedoe. De eigenaar is daar dé aangewezen persoon voor. Die weet wat nodig is, die stemt af met de behandelaar en die kan zijn dier af- en beschermen van goedbedoelende, maar o zo vaak storende, stuurlui. Voor de eigenaar dus de schone taak om in te grijpen en strikte regels rondom de begeleiding van het zieke dier op te stellen.
Een ziek dier heeft goede verzorging nodig. De juiste behandeling, het beste medicijn, maar eerst en vooral ben jij nodig om hem de bedding te geven waarin hij de rust heeft om daadwerkelijk te herstellen.
Heel Holland Hersenwerkt
Oei, mijn hond heeft een blessure! Wat voor Hersenwerk kunnen we aanbieden?
Dat is helemaal afhankelijk van de soort blessure en de hond. Kort door de bocht probeer je vaak bepaalde bewegingen/belasting en opwinding te voorkomen.
Het voorkomen van bepaalde bewegingen/belasting kun je sturen door de grootte en de aanbiedhoogte van het Hersenwerk aan te passen aan de blessure en de hond.
Grootte:
Het Hersenwerk moet zo klein zijn dat de hond overal bij kan komen door zijn hoofd te draaien, zonder dat hij zijn nek hoeft uit te strekken. Bijvoorbeeld voor een Duitse Herder niet groter dan A4, voor een Cocker Spaniël niet groter dan A5, voor een Chihuahua niet groter dan een ansichtkaart.
Hoogte:
De positie die de hond zelf kiest is meestal prima, maar denk zelf ook even na hoe het lichaam in die positie belast wordt en of dat verstandig is. Bied het Hersenwerk dan zo aan dat hij zijn nek zo weinig mogelijk beweegt. Iets onder ellebooghoogte aanbieden zorgt meestal voor de meest gelijkmatige belasting van het lijf. Iets hoger aanbieden geeft meer druk op de achterhand, lager aanbieden geeft meer druk op de voorhand.
Opwinding is lastiger te voorkomen en heeft vooral te maken met weten wat past bij jouw hond. Tijdens een blessure gebruik je vooral Hapsnaps: Hersenwerk dat verder geen uitleg nodig heeft voor de hond en waarbij het lekkers min of meer voor het grijpen ligt. Gebruik geen materiaal dat kan wegschieten of vallen, om onverwachte bewegingen te voorkomen.
Hersenwerk is altijd maatwerk, maar zéker bij een blessure!
Voorbeelden van Hersenwerkmateriaal tijdens een blessure:
Vanuit de hand aanbieden: 1,2,3 en 4
Vanaf standaard: 5
De magie van Hersenwerk 
Toen Dribbel 6 maand oud was kregen we te horen dat hij waarschijnlijk aan beide voorpoten geopereerd zou moeten worden wegens ED. We begrepen dat de grootste uitdaging zou worden om hem rustig te houden na de operatie, een jonge hond die gedurende enkele weken maar enkele minuten per keer mocht wandelen. Ik verdiepte me in Hersenwerk door het volgen van een workshop en de opleiding. Daardoor wist ik al welke materialen en voorwerpen zijn voorkeur hadden. Na de operatie volgde een lange revalidatieperiode met pieken en dalen. Door Hersenwerk konden we toch echt sámen lekker bezig zijn. Er mocht heel veel niet, maar Hersenwerk kon wél, mits we goed rekening hielden met de bewegingsbeperkingen en houding. Het werd meerdere keren per dag ons momentje samen, even genieten van het samenwerken, even positieve energie in een lastig periode. Het bracht hem ook echt ontspanning en rust in zijn kop en lijf, waardoor hij zich makkelijker overgaf aan de verplichte rust.
Marloes en Dribbel
7 tips voor Hersenwerk bij blessures Hond
- Indien mogelijk: start op tijd met Hersenwerk, bijv. als je weet dat er een operatie gepland staat. Zo kan je hond al wennen aan jullie rituelen rondom Hersenwerk en weet jij welke Hersenwerkjes (Hapsnaps) bij hem passen.
- Gebruik vaste rituelen. De voorspelbaarheid kan opwinding (en dus ongewenste belasting) verminderen. Door sneller bij te vullen houd je de aandacht van je hond bij het Hersenwerk.
- Bied Hersenwerk aan op een plaats waar je geen (medische) handelingen doet zoals medicatie ingeven. Dit zorgt voor minder spanning en je hond koppelt deze Hersenwerkplek aan ‘iets leuks doen’. Zorg dat deze Hersenwerkplek comfortabel en rustig is voor je hond.
- Je hond heeft altijd zélf de keuze om wel of niet te Hersenwerken. Soms voelt je hond zich echt niet lekker (bijv. omdat hij moe of misselijk is, pijn heeft of last heeft van zijn evenwicht) en wil hij niet Hersenwerken. Medicatie kan ook veel invloed hebben op hoe je hond zich voelt. Respecteer wat je hond wil. Hersenwerk mág, maar moet niet!
- Gebruik Hersenwerkmateriaal dat je hond al kent. Als je materiaal gebruikt dat je op meerdere manieren kunt inzetten kun je variëren binnen de Hersenwerksessie en inspelen op de signalen van je hond zonder de sessie te verstoren. Let op: gebruik geen rollend materiaal om onverwachte en ongewenste bewegingen te voorkomen.
- Overleg met je dierenarts of fysiotherapeut welke bewegingen je hond wel en vooral niet mag maken en pas je Hersenwerk hierop aan.
Er is een verschil tussen rustig aan doen en niet mogen bewegen. Bij rustig aandoen is een Struinfeestje (mits je geen Gulzige Gabber hebt) vaak fijn, maar bij niet mogen bewegen is dit juist geen goed Hersenwerk. - Als je het Hersenwerk uit de hand aanbiedt kun je makkelijk de goede hoogte en helling aanpassen en meebewegen met je hond, daardoor voorkom je rekken en strekken.
Hersenwerk tijdens een blessure
Hersenwerk wordt al vaak geadviseerd al bezigheidstherapie als een dier een blessure heeft opgelopen. Daar zijn we natuurlijk blij mee, want elk dier verdient Hersenwerk en zeker als andere activiteiten lastig zijn kan Hersenwerk een goed alternatief zijn maar…
Het aanbieden van een puzzel om verveling tegen te gaan en een activiteit aan te bieden is te kort door de bocht. De aan te bieden activiteit moet niet voor meer opwinding of ongewenste beweging gaan zorgen. Nog meer als in andere gevallen wil je de opwinding en bewegingen van het dier kunnen sturen!
Daar kan Hersenwerk absoluut een mooie ondersteuning zijn van het revalidatieproces. Hersenwerk start vanuit ontspanning en de rust om te kunnen nadenken, het gaat over samenwerken en van daaruit de mogelijkheden om de bewegingen tijdens het Hersenwerken te sturen. Bij voorkeur is het dier dan al bekend met Hersenwerk, kent de rituelen en de begeleider weet welke materialen het best passen bij zijn dier en welk soort Hersenwerk zorgt voor de meeste bevrediging.
Is je dier nog niet bekend met Hersenwerk dan is het belangrijk om te bekijken of Hersenwerk een werkbare en realistische optie is. Diverse begeleiders Hersenwerk voor Honden zijn opgeleid om dat samen met de dierenbaasjes te bekijken en eventueel met hen te zoeken naar alternatieven.
Hersenwerk versterkt jouw expertise
Hersenwerk is een speelse en tegelijk serieuze schakel tussen mens en hond. Het geeft waardevolle informatie over de hond, zijn mens en hun interactie. Door de veelzijdigheid ondersteunt Hersenwerk je in alle aspecten van jouw hondenwerk.
Hoe precies? Ontdek het in de gratis online informatiebijeenkomst op dinsdag 15 november 2022!
Docenten Tessa Savelkoel, Marieke Smit en Marleen van Baal vertellen over de gloednieuwe opleiding tot professioneel begeleider Hersenwerk voor honden.
We ontmoeten je graag online dinsdag 15 november 2022 om 19.30 uur
De informatiebijenkomst duurt ongeveer een uur.
Dit kun je verwachten:
• In een korte presentatie vertellen we je over de inhoud van de opleiding.
• Met een paar opdrachten ontdek je de kracht van Hersenwerk in je hondenwerk.
• Je kunt al je vragen stellen aan het docententeam.
Schrijf je nu in via de aanmeldlink https://mvbinzicht.activehosted.com/f/39.
Deelname is gratis en verplicht je tot niets.
Dit zijn een paar reacties van de cursisten die nu al deelnemen aan de opleiding:
“Ik dacht dat ik al behoorlijk wat wist van Hersenwerk, maar wat leer ik veel bij!”
“De persoonlijke begeleiding is top. Alles is bespreekbaar en dat geeft een heel fijn gevoel!”
“Het allermooiste is dat ik nu echt ervaar hoe het is om ‘in gesprek te gaan met een hond’.”
• Dinsdag 15 november 2022
• Van 19.30 tot 20.30uur
• Online via zoom
• Deelname is gratis
• Meld je aan via de link https://mvbinzicht.activehosted.com/f/39
We kijken ernaar uit je te ontmoeten!
Veel plezier met Hersenwerk!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal
Redactie HersenwerkSnuffels
Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren
Meer weten over Hersenwerk voor honden?
Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!
Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.
Hersenwerk InZicht: Vier weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €95,00!
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.