fbpx

Honden houden van vaste gewoontes

Dus als opeens de hele dagindeling verandert, heb je grote kans dat hij onrust ervaart. Van dagen gevuld met alle leden van het gezin naar stilte omdat de kinderen naar school zijn en de volwassenen weer aan het werk. Zeker als werk ook nog eens buiten de deur is, zal de omslag enorm zijn.

Als er weer allerlei activiteiten gepland worden zoals trainen op de hondenschool, zal dit behoorlijk wat van het aanpassingsvermogen van je hond vragen. Naast alles wat verandert, moet hij zich nu ook nog eens extra inspannen en focussen. Uiteraard zal je hond net als jij, binnen korte tijd wel wennen aan het nieuwe  normaal maar hij kan daar best wat ondersteuning in gebruiken.

Hersenwerk ondersteunt

Met het aanbieden van Hersenwerk kun je jouw hond helpen ontspannen. Het samenwerken vanuit rust en verbinding zal onrust verminderen. Hersenwerk helpt bij het afvloeien van stress, zowel mentaal als fysiek. En niet alleen voor je hond. Juist ook als jij er met je volle aandacht bij bent en je hond op maat begeleidt, zul ook jij de ontspanning ervaren!

Rituelen geven structuur

Als je een vast moment op de dag inplant voor Hersenwerk, zal je hond hier na een paar dagen al naar uitkijken. Zeker als je start met bepaalde geluiden of woorden of met het rammelen met een bakje vol lekkers, zal dit herkenning opleveren. Je kunt vervolgens beginnen met materiaal dat je hond kent en waarvan jij weet dat het ontspannend werkt. Struinfeestjes bieden vaak per direct ontspanning. (kijk voor Struintips in de HersenwerkSnuffels van augustus 2021)

Door je Hersenwerksessies steeds op een zelfde manier te starten en te beëindigen bouw je vaste rituelen op. Je hond zal dit zeker waarderen! Rituelen geven structuur, structuur creëert voorspelbaarheid en dat is weer goed voor de beleving van veiligheid en vertrouwen. Honden zijn gewoontedieren, dus je doet ze een enorm plezier met rituelen. Binnen Hersenwerk, maar eigenlijk in alles wat je samen doet.

Terug in het ritme Hersenwerk Tip

Om terug te gaan naar het nieuwe ritme is het fijn om niet zoveel te ‘moeten’. Je moet tenslotte al genoeg. Dus kies materialen uit waarvan je weet dat je hond daar met veel plezier mee Hersenwerkt.

Houdt jouw hond van zachte materialen? Bied hem dan een heerlijke snuffelmat met slierten aan. Begin met lekkers langs de randen en leg het lekkers steeds dieper. Geeft hij aan dat hij alles op heeft? Zoek dan samen nog even tussen de slierten of hij echt zeker weten alles op heeft. Dat samen nasnuffelen is een feestje apart. Schud het kleed uit en vul het nog een keer. Ga er lekker bij zitten om te luisteren naar het relaxte gesnuif van je maatje.

Houdt je hond van harde materialen? Zoek dan wat plastic speeltjes  bij elkaar en een bak van een hoogte waar hij volledig vrij zijn kop in kan steken. Houd als richtlijn de kniehoogte van je hond als maximale hoogt aan, maar kijk vooral naar zijn bewegingsvrijheid. Het zal voor elke hond anders zijn.

Leg eerst lekkers in de bak en tussen de speeltjes op de grond erom heen. Zo maakt je hond eerst kennis met alle materialen. Ga dan stuk voor stuk de voorwerpen in de bak doen met lekkers erbij. Bouw het relaxt op en geniet van zijn gerommel. Geeft je hond aan dat hij klaar is? Check dan samen de bak.  Wil hij nog een rondje? Strooi dan weer wat lekkers en ga er ontspannen naast zitten om te kijken naar zijn zoektechnieken.

Bij het afronden is het voor je hond ook fijn als je vaste rituelen hebt. Strooi wat lekkers op de grond en zeg “klaar!”. Terwijl je hond de laatste hapjes zoekt, kun jij de materialen op ruimen.

Ik wens jou en je hond(en) veel plezier!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal

Ps. Heb jij onze cursus Hersenwerken met je hond in 7 stappen al gezien?

HersenwerkSnuffels 10 september 2021
Nieuw! Boek Hersenwerk