fbpx

In het gareelHersenwerkSnuffels blog hond september 2022

Na een hele warme zomer met ongetwijfeld heel veel lekker luieren, stappen we met z’n allen weer het ‘gewone leven’ in. Dit is niet alleen schakelen voor ons maar ook voor onze dieren. We moeten samen weer in het gareel.

De kans dat het omschakelen niet helemaal soepel gaat is best groot. Van relaxt en ontspannen naar verplichtingen en aanstaan. Het vergt een andere mindset en een heel andere focus. In deze omschakeling zijn we vooral met onszelf bezig, wat heel logisch is, maar waar onze dieren behoorlijk last van kunnen hebben.

Onze dieren zijn van ons afhankelijk voor hun dagelijkse verzorging en hun welbevinden. Als wij niet echt aangesloten zijn op het hier en nu, ervaren onze dieren ongemak. Onze verstrooide gedachten, onze plotselinge druk van tijd en ‘moeten’, en de hieraan vaak gekoppelde geprikkelde reacties, bezorgen onrust. Je er bewust van zijn helpt al een heleboel, maar nog fijner is als je ook daadwerkelijk actie onderneemt om het ongemak te verminderen en, nog beter, te voorkomen.

Mijn gouden Hersenwerk tips, die ik hieronder zal toelichten, geven je de handvatten die je nodig hebt om deze omschakeling van zomerse vrijheid naar het vaste ritme soepel te laten verlopen.

Mijn eerste tip is om een weekplanning te maken waarin je heel duidelijk de verzorgtijden van je dier meeneemt. Niet alleen de noodzakelijke zorg, maar ook quality time. Je zet hiermee jouw dier op de plek in je leven die hij verdient. Geen sluitpost, maar een volwaardige huisgenoot die oprechte aandacht krijgt.

Als tweede daag ik je uit je te laten inspireren door alle stappenplannen en tips die we vanuit Hersenwerk voor dieren gratis met je delen. We hebben naast de maandelijkse HersenwerkSnuffels ook onze social media kanalen waarop we meerdere keren per week ideeën aanbieden. Je hebt hiermee altijd genoeg inspiratie om lekker aan de slag te gaan met Hersenwerk.

De derde gouden tip: zorg dat Hersenwerkmateriaal en lekkers binnen handbereik zijn. Maak een aparte kast of bak met daarin ‘the most favorites’ van jouw maatje. Doe er een bakje met lekkers alvast bij. Doordat alles al bij elkaar ligt, kun je per direct aan de slag en heb je geen enkel excuus om een Hersenwerk sessie over te slaan.

Vind je het lastig om toch aan de slag te gaan? Loop dan eens naar de kast of  bak, rammel met de doos met voertjes en kijk naar jouw dier. Grote kans dat hij verwachtingsvol naar je toe komt met een onweerstaanbare snoet die jou per direct doet smelten. Zie je dier echt en je twijfelt geen moment meer: dit is jullie quality time!

Extra fijn is dat je met deze tips niet alleen een heerlijk Hersenwerk voor je dier creëert, maar ook voor jezelf! Hersenwerk doe je samen. Hersenwerk is fun. Hersenwerk ontspant. Hersenwerk geeft jou en je dier een fijne time-out en laat dát nu enorm helpend zijn bij het wennen aan het terugkeren in het gareel van het leven na de vakantie periode. Voor je dier én voor jou!

 

Heel Holland Hersenwerkt: quality time

Spirou is student en heeft zijn collegetas gepakt om weer aan de studie te gaan!

Hij neemt mee: (benodigdheden)

  • Rugzak met een grote opening
  • Broodbak met vershoudpapier of bakpapier (het broodje koopt hij onderweg 😊)
  • Handdoek (voor na het sporten😊)
  • Een boek waarvan de punten van de bladzijden naar het midden gevouwen zijn, boven en onder om en om
  • Kleine voertjes

Bied de materialen per stuk aan. Je hebt waarschijnlijk meerdere sessies nodig hebt voordat je aan stap 5, het combineren van materialen, toe bent. Kijk goed naar je hond, als hij aangeeft dat het genoeg is sluit je de sessie af en ga in een volgende sessie verder.

Heel Holland Hersenwerkt september 2022 HondStap 1:
Kennismaken met het materiaal zonder lekkers. Is de hond comfortabel met het materiaal dan stap 2.

Rugzak
Stap 2:
Vouw de rugzak zover mogelijk open. Leg de opening richting de hond en strooi lekkers op, en daarna in de rugzak. Laat de hond zoeken. Kan hij ontspannen al het lekkers vinden dan stap 3.

Stap 3:
Vouw de rugzak iets minder ver open, de opening richting de hond. Strooi lekkers in de rugzak. Laat de hond zoeken. Kan hij ontspannen al het lekkers vinden dan stap 4.

Stap 4:
Draai stap voor stap de opening van de rugzak steeds een klein eindje verder weg van de hond. Strooi lekkers in de rugzak en laat de hond zoeken.

Broodbak met vershoudpapier
Stap 2:
Leg het vershoudpapier iets gekreukeld op de grond en strooi er lekkers over uit. Laat de hond zoeken. Kan hij ontspannen al het lekkers vinden ga dan naar stap 3.

Stap 3:
Open de broodbak, zorg dat de deksel open blijft door hem bijvoorbeeld vast te houden. Strooi lekkers in de broodbak. Laat de hond zoeken. Kan hij ontspannen al het lekkers vinden dan stap 4.

Stap 4:
Doe het iets verfrommelde vershoudpapier in de broodbak. Strooi lekkers over het vershoudpapier in de broodbak, houd wanneer nodig de bak tegen om schuiven te voorkomen en laat de hond zoeken.

Handdoek
Stap 2:
Vouw de handdoek over de lengte dubbel, leg een lange rij stukjes lekkers neer met telkens niet meer dan 2 cm tussenruimte, rol de handdoek stevig op tot halverwege. Bied de handdoek zo aan dat de hond de handdoek met zijn neus voor zich uit kan rollen. Laat de hond zoeken. Kan hij ontspannen afrollen en al het lekkers vinden dan ga je naar stap 3.

Stap 3:
Als stap 2 maar rol de handdoek op tot op 10 cm van het einde.
Bied de handdoek zo aan dat de hond de handdoek met zijn neus voor zich uit kan rollen. Laat de hond zoeken. Kan hij ontspannen afrollen en al het lekkers vinden dan stap 4.

Stap 4:
Als stap 3 maar draai nu het begin van de rol stapsgewijs iets verder van de hond af. Bied de handdoek zo aan dat de hond de handdoek met zijn neus voor zich uit kan rollen. Laat de hond zoeken.

Boek
Stap 2:
Leg lekkers in de door het vouwen ontstane ‘v’. Bied het boek zo aan dat de hond in de ‘ v’ kijkt. Laat de hond zoeken. Kan hij ontspannen al het lekkers vinden dan stap 3.

Stap 3:
Vouw het boek open en strooi het lekkers uit op de terugvouwen pagina’s die het meest open zijn. (Niet in het gevouwen gedeelte). Bied het boek zo aan dat de hond “tussen’ de pagina’s kan kijken. Laat de hond zoeken. Kan hij ontspannen al het lekkers vinden dan stap 4.

Stap 4:

Verspreid het lekkers tussen meerdere gevouwen pagina’s. Laat de hond zoeken.

Stap 5:
Is je hond comfortabel met al het bovenstaand Hersenwerk en kan hij alle voertjes vinden, dan kun je er combinaties van maken. Leg ze eerst als parcourtje naast elkaar neer, maar je kunt ook kijken of de hond onderdelen vanuit de rugzak kan oplossen.

 

Back to normal: 4 tips voor jou en je hond

  1. Je hond heeft de afgelopen weken waarschijnlijk meer aandacht gehad doordat jullie meer thuis waren. Nu werk, school en hobby’s weer beginnen zullen jullie meer weg zijn. Dat kan even wennen zijn voor je hond. Door Hersenwerk te doen voor je weggaat is je hond heerlijk ontspannen en zal hij waarschijnlijk lekker gaan slapen.
  2. In de vakantie hebben jullie waarschijnlijk een ander ritme gehad, langer uitslapen, later naar bed. Probeer in de week voor alles weer back to normal gaat alvast weer richting de normale tijden te gaan, zo is de overgang voor je hond niet zo groot.
  3. Nu werk, school en hobby’s weer beginnen is er minder tijd voor je hond. Plan bewust quality time met je hond tussen alle dagelijkse beslommeringen. En hoe kun je dat beter doen dan met Hersenwerk!
  4. Doordat de dagen korter worden en jullie meer weg zijn is de kans groot dat de hond minder buiten is. Bied Hersenwerk eens bewust buiten aan op verschillende ondergronden, zoals op gras, afgevallen blad, verharding. Elke ondergrond geeft weer een andere beleving voor je hond.

 

 

De magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk september 2022 hond

Hersenwerk deed ik altijd al met m’n honden. Tenminste…. dat dacht ik. Ik legde wat neer en zij gingen zelf aan de slag. Totdat ik begon met Hersenwerk Inzicht.

Ik leerde dat Hersenwerk draait om samenspel en in verbinding zijn met elkaar. Wat een verschil. Levi en ik genieten van het moment van quality time samen. Ook begon ik meer te zien aan haar lichaam. Wat een moeite bepaalde houdingen en bewegingen haar kosten.

Levi is een eigenwijze eigenheimer als hersenwerktype. Als ze iets niet kan, wil of zint, doet ze het niet en loopt ze weg. Dat gebeurde voorheen dus best vaak en nu begrijp ik ook waarom. Inmiddels bied ik Hersenwerk veel meer op maat aan waardoor Levi er wel bij blijft en veel meer kan ontspannen.

Nicoline Daemen

 

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor honden?

Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

Met “Leer Hersenwerken met je hond in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een hondenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vier weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €95,00!

Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.

HersenwerkSnuffels 10 september 2022
Nieuw! Boek Hersenwerk