fbpx

Keep them cool!

Wat een temperaturen! Is het een beetje te doen voor jou en je hond(en)? Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe verschillend honden reageren op warmte. Er zijn er die actief blijven en anderen het liefst zo min mogelijk bewegen. Ook met afkoeling zijn er grote verschillen: echte waterratten die al dan niet spetterend zichzelf afkoelen en de honden die net aan natte pootjes willen halen.

Hitte en Hersenwerk

Zeker voor de honden die altijd ‘aan’ staan is het moeilijk om verplicht rust te pakken. Ze willen wat doen! Gelukkig kun je Hersenwerk met allerlei materialen aanbieden én op allerlei manieren. Want ‘bezig zijn’ staat niet gelijk aan ‘grote inspanning’. Je kunt ook relaxt bezig zijn, mentaal. Net als wij een puzzel oplossen of een leuk, stressvrij spelletje op de telefoon doen.

Heeft jouw hond zin in actie? Kies dan voor Hersenwerk waar hij vooral rustig kan struinen en op z’n gemak het lekkers kan zoeken. Dat kan uiteraard met verkoeling! 

  • Leg een natte grote badhanddoek in plooien op de grond. Strooi brokjes tussen de plooien en laat je hond snuffelen. Neus, bek én de pootjes krijgen vanzelf verkoeling.
  • Komt er schaduw op het gazon? Strooi daar dan brokjes. Gras is van zichzelf verkoelend, maar je kunt het ook eerst nat maken met water. Je hond snuffelt en stapt dan in een groene koele mat.
  • Brokjes in een bakje met water lijkt aantrekkelijk, maar let op: niet elke hond wil zijn neus in het water steken, dus kijk goed naar je hond of hij het echt leuk vind. Een klein bodempje in een lage bak is net zo verkoelend en levert je hond geen onrust op.

Wees een wijze baas

Ons advies is om heel goed naar je 

hond te kijken en precies dat te doen wat hij nodig heeft om met deze hitte om te gaan. Bied koelte aan, maar laat hem zelf beslissen of en zo ja wat hij gebruikt om af te koelen. 

Onze 5 tips:

  • Zorg voor meerdere koele plekken in en om huis
  • Laat je hond zelf kiezen waar hij wil liggen
  • Ververs het drinkwater regelmatig
  • Wandel in de koele vroegte en als de zon gedaald is
  • Houd de plaspauzes kort/in de tuin

Een waarschuwing voor waterratten: let er op dat je hond niet teveel water binnen krijgt! In hun enthousiasme of door erge dorst kan een hond teveel water binnen krijgen. Dat geeft een groot risico op watervergiftiging. Lees hier meer!

Ik wens jullie mooie zomers dagen met iets meer koelte toe!

 

Met vriendelijke groet,

Marleen van Baal

 

Wil jij ook elke maand HersenwerkSnuffels ontvangen?

 

Meld je hier aan!
  

HersenwerkSnuffels 17 juni 2021
Nieuw! Boek Hersenwerk