fbpx

Puppies…wat zijn we er dol op!

Om naar te kijken, maar zeker ook om te hebben. Ze zijn met liefde gekozen en we zijn vol verwachting over een lang en fijn leven samen. Maar… laat een pup ook echt pup zijn!

Een pup wil ontdekken op zijn eigen manier. Hij heeft geen idee wat zijn grenzen zijn, wat hij aankan, wanneer hij te moe is. De pup doet wat hij doet.

De taak van de eigenaar is hem begeleiden en zijn grenzen bewaken. Wanneer de eigenaar zijn focus legt op snel en slim, gaat hij eigenlijk voorbij aan wat de pup echt nodig heeft.

Vanuit Hersenwerk voor honden hebben we een heldere visie ten aanzien van pups en het aanbieden van Hersenwerk.

 

De basis van 8 weken tot ongeveer 5 maanden:

  • Het leven van de pup is één grote ontdekkingstocht!
  • Laat pups de wereld ontdekken
  • Laat ze op hun eigen tempo ontwikkelen
  • Geef ze materiaal om aan te snuffelen en te beleven
  • Geef ze heel veel slaaptijd
  • Bied nieuwe dingen met beleid aan; bij voorkeur één nieuwe prikkel per dag
  • Begeleid de pup, zonder aan te moedigen
  • Wees een veilige haven voor je pup

Verrijking in plaats van Hersenwerk

Alles wat een pup meemaakt, slaat hij op. Hoe meer tijd hij krijgt op zijn eigen manier te ontwikkelen, hoe beter hij het kan opslaan. Als hij materialen, vormen, geluiden, ondergronden en geuren kan ervaren en beleven in zijn eigen tempo, zal hij er de rest van zijn leven goed mee om kunnen gaan.

Het aanbieden van allerlei prikkels om te ontdekken, noemen we verrijking. Alleen maar ervaren, zonder dat je er iets mee moet. Gewoon ontdekken, beleven en de ervaring opslaan in je systeem.

Verrijking biedt een solide basis voor de rest van het hondenleven.

Waarom geen brokjes?

Bij verrijking gaat het dus om ZELF ontdekken, op eigen tempo. Als je brokjes toevoegt, gaat de neus de brokjes achterna en zal de pup niet bewust zijn van het materiaal. Hij wordt als het ware gelokt om over, onder en door het materiaal te gaan…en dan ga je dus voorbij aan het enorme belang van ontdekken en ervaren!

Mag ik dan helemaal geen brokjes geven?

Jazeker wel! Als beloning bij training kun je zeker voer inzetten. Bij de meeste puppytrainingen wordt met voer gewerkt, maar daar gaat het om het ‘aanleren’ van gewenste acties. Bij verrijking leren we niets aan. Daar mag de pup alles zelf ontdekken en zijn er geen brokjes nodig.

Zijn maaltijd in Hersenwerk aanbieden, is dat handig?

Het wordt bij Hersenwerk vaak gedaan: de maaltijd niet in een bak aanbieden maar in een Hersenwerkspel. Dat is prima als een hond gewend is aan Hersenwerk. Hij kan dan zijn maaltijd bij elkaar zoeken en dat ook op een ontspannen manier doen.

Maar voor een pup raden wij het af.

Het leven is al druk genoeg voor een pup. Vandaar dat we ook adviseren om tot 5 maanden alleen verrijking aan te bieden. Het eten is bij een pup ook nog best een spannende gebeurtenis. Bij de fokker at hij met zijn broers en zussen, bij jou eet hij alleen. De omgeving, de situatie…alles rondom eten is al anders, dus adviseren wij dat ook echt als een rustmoment in te lassen zonder dat daar een extra beleving aan wordt toegevoegd.

Wat kan ik allemaal aanbieden aan mijn pup?

Alles wat je tegenkomt in het dagelijks leven is geschikt om aan te bieden.

Hoe? Nodig je pup uit om te komen kijken. Pak het materiaal vast en laat hem snuffelen. Leg iets op de grond om hem te laten ontdekken en ervaren. Nodig je pup uit bij je te komen terwijl je dichtbij iets nieuws staat of zit; hij ontdekt het dan al doende op eigen tempo.

Tips voor binnen: Kijk eens met de ogen van een pup door je huis: wat kent hij nog niet als hij bij jou komt wonen? Raak zelf eens materialen aan met je handen. Ervaar het verschil tussen de bekleding van de bank en het kussen op de stoel of het hondenkleed in de bench. Of loop eens op blote voeten door je huis van laminaat naar deurmat en door naar het zeil in de keuken…dan voel je opeens hoe anders dat aanvoelt. Elk materiaal heeft een eigen beleving die je jouw pup kunt laten ervaren. Maar denk ook eens aan tassen, jassen, dozen, bakjes, papier, stoffen… alles voelt en ruikt anders en heeft een eigen geluid.

Tips voor buiten: Buiten is per definitie een explosie van prikkels voor je pup. Geur en geluid zijn altijd aanwezig. Dus geef je pup altijd de tijd om alles goed in zich op te nemen. Zijn neus zal overuren maken. Hij zal veel stilstaan en om zich heen kijken en snuffelen in de lucht en aan de grond. Laat hem dit vooral doen! Als je hem de tijd geeft, zul je zien hoeveel hij ervaart.

Als je pup aangeeft verder te kunnen gaan, breng hem dan met heel veel rust in aanraking met ondergronden (tegels, gras, asfalt), objecten (muurtje, stoep, drempel, kliko) en personen (mensen, kinderen, maar ook katten en andere honden) op afstand.

Belangrijk: Geef je pup de regie of hij objecten of personen wil benaderen of niet. Meestal is snuffelen op afstand meer dan genoeg. En dat is alleen maar goed! Wees dan absoluut een veilige haven voor je hond en respecteer zijn keuze om afstand te willen houden!

Hoe vaak, hoeveel?

We hebben geleerd dat pups zoveel mogelijk prikkels moeten krijgen in zo kort mogelijke tijd. Maar dat is een achterhaalde theorie! Het leven is al vol en druk genoeg voor een pup. Geef hem rust en ruimte om prikkels te verwerken met heel veel rust en slapen.

Houd de regel aan van maximaal één nieuwe ervaring per dag. Maar als dat een vermoeiende ervaring was, sla dan de dag daarna over. Je hond kan zijn hele leven nog leren. Het belangrijkste is dat hij zelfvertrouwen opbouwt, leert dat hij op jou en de andere gezinsleden kan vertrouwen en vanuit die basisveiligheid groeit hij op zijn eigen tempo.

Wat moet ik ondertussen doen?

Als je pup lekker aan het snuffelen en ontdekken is, ga jij er lekker bijzitten!

Observeer je hondje, kijk hoe hij beweegt, snuffelt én…hoe hij contact zoekt met jou! Want elke pup keert terug naar zijn baasje als hij uitgesnuffeld is of als hij iets spannend vind of als hij iets leuks ontdekt heeft wat hij wil delen.

Ben je bang dat hij van jou wegloopt? Doe dan een lange lijn aan zijn tuigje of band. Dat geeft jou rust dat hij niet kan weglopen en je hond leert gelijk dat hij in verbinding met jou kan ontdekken.

Hellup! Hij gaat ermee vandoor!

Tja…een pup wil ontdekken en dat doen ze ook met hun bek! Dus de kans dat je pup materiaal in de bek neemt of zelfs ermee weg rent is aanwezig! Wat nu?

Zorg dat je altijd een leuk speeltje hebt om mee te ruilen, dan kun je het materiaal ‘redden’. Bedenk ook dat als je pup ergens mee vandoor gaat of eraan gaat slopen, dat het vrijwel zeker is dat hij genoeg prikkels heeft gehad en hij gewoon moe is. Dus ruilen, even spelen en rust!

Hersenwerk na 5 maanden

Als je hondje met groot gemak nieuwe materialen, objecten, ondergronden en situaties aankan, als hij vol zelfvertrouwen snuffelt en struint, kun je stap voor stap lekkere brokjes gaan introduceren.

Gemiddeld is dit rond de 5 maanden, maar dat zal per pup verschillend zijn. Belangrijk is dat het gaan aanbieden van Hersenwerk niet gekoppeld is aan jouw behoefte om te zien of je hond slim is. Hersenwerk is een toevoeging aan alle dingen die jullie samen kunnen doen.

Hersenwerk is samenwerken, geen competitie of iets waar druk op zit.

Hersenwerk mag, maar moet nooit!

Hersenwerk voor beginners

Was je pup gewend om vooral op eigen wijze lekker te struinen in allerlei materiaal, ga je nu stap voor stap Hersenwerk aanbieden. Dat doe je door zo makkelijk mogelijk te beginnen met Hapsnapjes.

Hapsnapjes is Hersenwerk waarbij het lekkers makkelijk te vinden is. Dus op een mat of op een handdoek leg je wat lekkers. Je pup zoekt het lekkers en raakt tegelijk met neus, bek en poten het materiaal aan. De zintuigen worden geprikkeld.

Belangrijk verschil met verrijking is dat Hersenwerk echt een duidelijke start én eindpunt heeft. Je geeft aan je pup aan dat jullie gaan Hersenwerken en na een sessie van 3 tot 5 minuten, als je pup is uitgesnuffeld, zeg je dat het klaar is en ruim je de spullen weer op. Hiermee gaat je pup al snel leren dat Hersenwerk iets van jullie samen is. Daarmee leg je een mooie stevige basis voor samenwerking!

Hoe lang en hoe vaak mag ik Hersenwerken?

Bij pups vanaf 5 maanden houden we 3 tot 5 minuten per sessie aan en dan om de dag.

Zo weinig?
Ja zo weinig!

Het leven is ook met 5 maanden nog een hele beleving! De verrijking gaat namelijk ook nog steeds door, dus je hond heeft genoeg te beleven en te ervaren. Bedenk ook dat Hersenwerk enorm inspannend is. Alle zintuigen worden geactiveerd en daar word je heel erg moe van!

Ga je te lang door dan zul je zien dat je pup steeds drukker wordt. Hij gaat slordiger zoeken, misschien wel slapen met het materiaal of zelfs slopen. Dat zijn tekenen van vermoeidheid en is voor jou een signaal dat je de volgende keer de sessie wat korter mag maken.

Wat gebruik ik als brokjes?

Gebruik kleine brokjes zodat je pup ze al snuffelend op kan likken en door kan snuffelen. Als de brokken te groot zij, moet hij lang kauwen én zit hij heel snel vol.

Heel veel plezier gewenst met Verrijking & Hersenwerk met jouw pup!

Aanrader! Boek Hersenwerk