fbpx

Als een hond geopereerd is of een flinke blessure gehad heeft waar het lichaam korte of langere tijd voor moet herstellen spreken we van ‘revalidatie’.

Bij revalideren moet de hond rust houden of krijgt hij richtlijnen rondom zijn manier van bewegen.
Vaak krijg je het advies de hond heel rustig aan te laten doen en zal de behandelaar lijnrust of benchrust voorschrijven.

Hersenwerk bij revalidatie:

  • Het is van groot belang dat je weet welke bewegingen de hond wel of niet mag maken.
  • Je zult moeten weten hoe je Hersenwerk op maat kunt aanbieden; passend bij de hond én passend bij zijn klachten.
  • Zorg altijd voor een comfortabele houding bij je hond. De meeste honden kiezen zelf een houding die ze prettig vinden, pas daar je Hersenwerk op aan
  • Overleg voor je Hersenwerk aanbiedt met de behandelaar en maak een afspraak met een gecertificeerd Begeleider Hersenwerk voor honden die jou kan begeleiden in het op maat aanbieden van Hersenwerk.

Lijnrust: je hond mag wel bewegen maar met gecontroleerde rustige bewegingen
Benchrust: je hond moet zoveel mogelijk rusten en is zeer beperkt in zijn bewegingen

De reden van revalideren kan meerdere oorzaken hebben.
Bij Hersenwerk voor honden maken we een onderscheid tussen acute en chronische klachten.

Acute klachten
Er is iets met je hond gebeurd waardoor hij ineens klachten heeft. Dat kan zijn doordat hij zichzelf bezeerd heeft maar ook na bijvoorbeeld een operatie. Hij is behandeld door een dierenarts, fysiotherapeut, osteopaat of een andere behandelaar en krijgt nog behandeling of nacontrole.

Chronische klachten
Je hond heeft een aandoening bijvoorbeeld door ouderdom of na het niet goed herstellen van een blessure die langdurig klachten geeft of zelfs blijvend is. Je hond krijgt hiervoor pijnstilling en wordt met enige regelmaat behandeld door een deskundige of jij als eigenaar weet waar je op moet letten om je hond zo min mogelijk pijn te laten krijgen.

Wanneer kun je Hersenwerk inzetten?
Of je kunt én mag(!) Hersenwerken met je hond hangt af van de klacht.

Acute klachten: Als je hond wel mag bewegen, maar minder actief, zoals bij lijnrust, is Hersenwerk heel goed in te zetten. Hij mag minder bewegen met zijn lijf, maar hij voelt zich mentaal prima. Dan biedt Hersenwerk hem op een prettige manier extra mentale inspanning.

Pijn: Heeft je hond pijn? Dan is pijnstilling en rust de beste remedie. De meeste honden hebben bij pijn ook weinig behoefte aan andere dingen dan slapen.

Chronische klachten: Heeft je hond langdurige klachten, dus chronisch, dan zal hij er mee moeten leren omgaan. Dan is het vaak wel fijn om Hersenwerk in te zetten, omdat je daarmee tegemoet kunt komen aan zijn behoefte om zich in te spannen.

Belangrijk: Hersenwerk ‘kan’ helpen, maar dat is niet per definitie het geval!!

Als een hond echt pijn heeft, bied dan geen Hersenwerk aan. Zorg dan eerst voor goede pijnstilling.
In zijn enthousiasme kan je hond verkeerde bewegingen maken wat de klachten kunnen verergeren.
Door het verkeerd aanbieden, kun je de hond ‘dwingen’ zijn lijf in een bepaalde positie te brengen die niet goed voor hem is. Door te lang door te gaan met Hersenwerk kun je je hond teveel vermoeien, wat zijn herstelproces benadeelt.

Nieuw! Boek Hersenwerk