Het spel van de maand wordt verzorgd door collega Helen Hagestein, auteur van de boeken Spellen voor honden, deel 1, 2 en 3, lid van het kennisteam van Hersenwerk voor honden en docent Spelontwikkeling & Creativiteit.

Helen is beheerder van de Facebookgroep Spelideeën voor honden en van de Interactieve Facebookgroep van Hersenwerk voor honden.

Elke maand biedt Helen het Spel van de maand aan, inclusief stappenplan en tips over de begeleiding.

 

HET SNUFFELKLEED GAAT “OP DE STOK”

Wat heb je nodig?

  • Een racket
  • Fleece of antislip matjes
  • Droge brokjes
  • Een ondergrond die niet schuift (antislipmat, yogamatje, tapijt of iets dat stroef is)

Hersenwerk stap voor stap
Elke nieuwe puzzel bouw je stap voor stap op. Dit kan voor je gevoel te simpel zijn. Maar door stap voor stap op te bouwen, leert je hond het principe van je puzzel te begrijpen. Hierdoor zal hij minder snel gefrustreerd raken en minder snel slopen. Door van makkelijk naar moeilijk te gaan in het tempo van je hond, blijft puzzelen leuk en relaxt.

Zeker als je hond nog weinig ervaring heeft, of als jij zelf net begint met het aanbieden van Hersenwerk is het extra belangrijk om stap voor stap te puzzelen. Door kleine stapjes te maken kun je met rust werken en leer je de puzzelstijl en voorkeuren van je hond kennen. Een goede basis voor een leven lang Hersenwerk!

Stappenplan:

Stap 1: De hond kennis laten maken met het lege of juist al gevulde racket. (zie bij twee varianten)
Vraag je hond te wachten op een kleine afstand, zodat jij de brokjes op het racket kan plaatsen. Je kunt tijdens het wachten belonen door af en toe een brokje te geven. Als dat niet lukt, vraag dan iemand je hond even vast te houden.

Stap 2: Leg het racket met de draden naar beneden, dus op zijn kop neer. En plaats voertjes op de achterkant van het racket.

Stap 3: Plaats nu de voertjes voor en langs het korte strookje draden terwijl het racket nog steeds onderste boven ligt.

Stap 4. Draai het racket om en plaats wederom de voertjes langs de draden van het racket.

Stap 5. Plaats nu grote voertjes op de draden op het racket.

Stap 6. Gaat dit goed? Dan kunnen er ook grotere voertjes worden geplaatst in en tussen de draden.

Stap 7. Het fijne van een racket is dat “de snuffelmat” een stok heeft zodat deze door het baasje kan worden vastgehouden en op “neus” hoogte kan worden aangeboden.

Twee varianten:
Je maakt “samen” met de hond het snuffelracket en iedere keer als je weer een paar draden erin hebt geknoopt biedt je het racket aan de hond aan, zo kan de hond meegroeien met het steeds voller worden van het racket.

Heb je al een racket vol draden, gebruik dan het stappenplan van hiervoor.

TIP!: In de collage is het racket gevuld met strookjes antislipmat. Dit is gemakkelijk schoon te maken (door een sopje slaan) en het materiaal is iets zwaarder, waardoor het racket goed blijft liggen.
Uiteraard kan het racket ook gevuld worden met fleece stroken of met t-shirt stroken.

Welke vaardigheden gebruikt de hond bij dit spel?

Elk spel stimuleert de zintuigen van de hond, maar hij leert ook hoe hij zijn neus, bek, tong en poten kan gebruiken. In dit spel leert de hond met de neus het materiaal weg te duwen om zo bij de voertjes te komen.

Tips voor de begeleiding:

> Handel rustig en geduldig, dat breng je over op je hond

> Praat niet of nauwelijks, dan kan je hond zich optimaal concentreren

> Laat je hond uitsnuffelen voordat je het spel opnieuw vult

> Let goed op vermoeidheid: wegkijken, weglopen, voertjes laten liggen, rode ogen zijn allemaal tekenen van vermoeidheid. Stop dan met puzzelen

> Zorg voor voldoende drinken want snuffelen maakt dorstig

> Puzzel niet langer dan 5 tot 10 minuten achter elkaar, ook al vind je hond het leuk. Puzzelen is inspannend!

>Als je stopt met puzzelen, kun je een woord als ‘klaar’ zeggen maar je kunt ook wat brokjes op de grond strooien zodat je hond is afgeleid en dan de puzzel weghalen

Wil je goed van start gaan met Hersenwerk? Precies zoals past bij jou hond?
Volg dan een privéles of workshop bij een gediplomeerde (gevorderd) begeleider van Hersenwerk voor honden

Nederland KLIK HIER voor een Begeleider bij jou in de buurt
België KLIK HIER voor een begeleider bij jou in de buurt