Het spel van de maand wordt verzorgd door collega Helen Hagestein, auteur van de boeken Spellen voor honden, deel 1, 2 en 3, lid van het kennisteam van Hersenwerk voor honden en docent Spelontwikkeling & Creativiteit.

Helen is beheerder van de Facebookgroep Spelideeën voor honden en van de Interactieve Facebookgroep van Hersenwerk voor honden.

Elke maand biedt Helen het Spel van de maand aan, inclusief stappenplan en tips over de begeleiding.

DE BOEL NIET ZO OPBLAZEN

Wat heb je nodig?

  • Een plastic kinderbadje dat kan worden opgeblazen
  • Droge brokjes
  • Plastic schaaltjes
  • Een ondergrond die niet schuift (antislipmat, yogamatje, tapijt of iets dat stroef is)


Hersenwerk stap voor stap
Elke nieuwe puzzel bouw je stap voor stap op. Dit kan voor je gevoel te simpel zijn. Maar door stap voor stap op te bouwen, leert je hond het principe van je puzzel te begrijpen. Hierdoor zal hij minder snel gefrustreerd raken en minder snel slopen. Door van makkelijk naar moeilijk te gaan in het tempo van je hond, blijft puzzelen leuk en relaxt.

Zeker als je hond nog weinig ervaring heeft, of als jij zelf net begint met het aanbieden van Hersenwerk is het extra belangrijk om stap voor stap te puzzelen. Door kleine stapjes te maken kun je met rust werken en leer je de puzzelstijl en voorkeuren van je hond kennen. Een goede basis voor een leven lang Hersenwerk!

Stap 1: de hond kennis laten maken met het plastic uitgevouwen bad.

Vraag je hond te wachten op een kleine afstand, zodat jij de brokjes in het badje kan plaatsen. Je kunt tijdens het wachten belonen door af en toe een brokje te geven. Als dat niet lukt, vraag dan iemand je hond even vast te houden.

Stap 2: De hond mag gaan kijken bij de neer gelegde brokjes op de nog steeds platte en niet opgeblazen bodem van het badje.

Stap 3: Zet nu het randje van het badje een beetje omhoog en plaats weer voertjes, verspreid over de bodem van het badje.

Stap 4. Plaats nu plastic bakjes of schotels op de bodem van het badje en leg hier de voertjes op.

Stap 5. Doe nu een beetje water (1 emmer) in het badje en plaats op dezelfde schotels of bakjes weer voertjes.

Stap 6.Blaas nu het onderste randje van het badje voor de helft op en plaats weer wat voertjes in de bakjes.

Stap 7. Blaas nu het onderste randje van het badje stevig op, zodat er al een klein randje beschikbaar komt voor de hond om overheen te gaan stappen.

Stap 8. Doe nu nog een emmer water in het badje en plaats weer voertjes op de schotels of bakjes, deze gaan nu een klein beetje drijven.

Stap 9. Blaas de helft van het tweede randje van het badje op en plaats weer voertjes op de schotels of bakjes.

Stap 10. Doe nu nog een emmer water in het badje en plaats wederom voertjes op de schotels of bakjes.

Stap 11. Blaas nu ook de tweede rand van het badje steviger op.
En vul het badje eventueel met nog een emmer water.

Kijk even naar de eigen hond tot welke hoogte het badje opgeblazen kan worden.
Voor Max, de hond uit het voorbeeld, is twee lagen voldoende, zo kan hij nog gemakkelijk en comfortabel in het badje stappen zonder te moeten springen. De derde laag van het badje wordt dus niet opgepompt.

Kijk ook goed naar het niveau van het water, niet alle honden willen zwemmen, voor sommige is pootje baden al meer dan genoeg.

TIP! Voor honden die heel erg bang zijn kunnen stap 2 en 3 nog worden aangevuld door eerst droge handdoeken op de bodem van het badje te plaatsen en daar de bakjes en de voertjes op te zetten, en daarna de handdoeken eerst nat maken en er weer de bakjes met de voertjes op zetten en zo steeds meer water toevoegen.

BELANGRIJK! Dwing je hond nooit!

Je hond bepaalt of hij nat wil worden. Zo niet? Dan niet!
Neem de tijd voor de stappen, al duurt dit weken, Optillen en er gewoon inzetten is voor ons geen optie. Waarom zou je? Geef je hond de keuze.

Welke vaardigheden gebruikt de hond bij dit spel?

Elk spel stimuleert de zintuigen van de hond, maar hij leert ook hoe hij zijn neus, bek, tong en poten kan gebruiken. In dit spel leert de hond stapje voor stapje ergens over heen te stappen en in het water te stappen.

Tips voor de begeleiding:

> Handel rustig en geduldig, dat breng je over op je hond

> Praat niet of nauwelijks, dan kan je hond zich optimaal concentreren

> Laat je hond uitsnuffelen voordat je het spel opnieuw vult

> Let goed op vermoeidheid: wegkijken, weglopen, voertjes laten liggen, rode ogen zijn allemaal tekenen van vermoeidheid. Stop dan met puzzelen

> Zorg voor voldoende drinken want snuffelen maakt dorstig

> Puzzel niet langer dan 5 tot 10 minuten achter elkaar, ook al vind je hond het leuk. Puzzelen is inspannend!

>Als je stopt met puzzelen, kun je een woord als ‘klaar’ zeggen maar je kunt ook wat brokjes op de grond strooien zodat je hond is afgeleid en dan de puzzel weghalen

Wil je goed van start gaan met Hersenwerk? Precies zoals past bij jou hond?
Volg dan een privéles of workshop bij een gediplomeerde (gevorderd) begeleider van Hersenwerk voor honden

Nederland KLIK HIER voor een Begeleider bij jou in de buurt
België KLIK HIER voor een begeleider bij jou in de buurt