Het spel van de maand wordt verzorgd door collega Helen Hagestein, auteur van de boeken Spellen voor honden, deel 1, 2 en 3.
Helen is beheerder van de Facebookgroepen Spelideeën voor honden en van de Interactieve Facebookgroep van Hersenwerk voor honden.
Helen is lid van het kennisteam van Hersenwerk voor honden en richt zich op Spelontwikkeling & Creativiteit.

Elke maand biedt Helen het Spel van de maand aan, inclusief stappenplan en tips over de begeleiding.

HET HELE EIEREN ETEN

Wat heb je nodig?
– Droge brokjes
– Grote kartonnen of plastic eierdozen
– Een ondergrond die niet schuift (antislipmat, yogamatje, tapijt of iets dat stroef is)

Hersenwerk stap voor stap
Elke nieuwe puzzel bouw je stap voor stap op. Dit kan voor je gevoel te simpel zijn. Maar door stap voor stap op te bouwen, leert je hond het principe van je puzzel te begrijpen. Hierdoor zal hij minder snel gefrustreerd raken en minder snel slopen. Door van makkelijk naar moeilijk te gaan in het tempo van je hond, blijft puzzelen leuk en relaxt.

Zeker als je hond nog weinig ervaring heeft, of als jij zelf net begint met het aanbieden van Hersenwerk is het extra belangrijk om stap voor stap te puzzelen. Door kleine stapjes te maken kun je met rust werken en leer je de puzzelstijl en voorkeuren van je hond kennen. Een goede basis voor een leven lang Hersenwerk!

STAPPENPLAN VAN ‘HET HELE EIEREN ETEN’

Stap 1: de hond kennis laten maken met de grote kartonnen of de plastic eierdoos.

Vraag je hond te wachten op een kleine afstand, zodat jij de puzzel kunt klaarmaken. Je kunt tijdens het wachten belonen door af en toe een brokje te geven. Als dat niet lukt, vraag dan iemand je hond even vast te houden of maak het spel eerst klaar op een tafel buiten bereik van de hond;

Stap 2: De eierdoos wordt op de grond geplaatst met hier en daar een brokje erin.

Stap 3: De achterkant van de eierdoos is net weer anders, deze is ook gebruiken met hier en daar een brokje erin.

Stap 4. Als dit goed gaat kunnen er attributen in of op de eierdozen worden gebruikt met voertjes eronder verstopt. Eerst beginnen met één enkel voorwerpje en dit aantal opvoeren als het goed gaat.

Stap 5. Indien een dweil of een spookje (een lapje stof met een hoofdje) wordt gebruikt om over de gaatjes van de doos te plaatsen deze eerst in een klein hoekje uitproberen met een paar draden of een klein stukje stof over de eierdoos met daaronder de brokjes verstopt.
Gaat dit goed, dan kan de dweil of het spookje steeds meer naar het midden van de eierdoos verschoven worden, zodat deze uiteindelijk de hele doos bedekt.

Welke vaardigheden gebruikt de hond bij dit spel?

Elk spel stimuleert de zintuigen van de hond, maar hij leert ook hoe hij zijn neus, bek, tong en poten kan gebruiken. In dit spel leert de hond de bek te gebruiken om kleine voorwerpen op te tillen.

Tips voor de begeleiding:

> Handel rustig en geduldig, dat breng je over op je hond

> Praat niet of nauwelijks, dan kan je hond zich optimaal concentreren

> Laat je hond uitsnuffelen voordat je het spel opnieuw vult

> Let goed op vermoeidheid: wegkijken, weglopen, voertjes laten liggen, rode ogen zijn allemaal tekenen van vermoeidheid. Stop dan met puzzelen

> Zorg voor voldoende drinken want snuffelen maakt dorstig

> Puzzel niet langer dan 5 tot 10 minuten achter elkaar, ook al vind je hond het leuk. Puzzelen is inspannend!

>Als je stopt met puzzelen, kun je een woord als ‘klaar’ zeggen maar je kunt ook wat brokjes op de grond strooien zodat je hond is afgeleid en dan de puzzel weghalen

Wil je goed van start gaan met Hersenwerk? Precies zoals past bij jou hond?
Volg dan een privéles of workshop bij een gediplomeerde (gevorderd) begeleider van Hersenwerk voor honden

Nederland KLIK HIER voor een Begeleider bij jou in de buurt
België KLIK HIER voor een begeleider bij jou in de buurt